eur:
393.69
usd:
368.33
bux:
66145
2024. április 24. szerda György

Harminc fok télen Európában? Egy időjárási jelenség miatt most ez is megtörtént

Elsőre hihetetlennek tűnik, azonban mégsem lehetetlen - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat az esetről beszámoló Facebook-bejegyzésében.

A közigazgatásilag Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken is szokatlanul korán, február 11-én egyes helyeken a hőmérséklet elérte a 30 Celsius-fokos lélektani határt.

Az arrafelé is extrémnek számító hőmérsékletet speciális időjárási helyzet hozta magával.

A Szahara irányából fújó, igen száraz délkeleti szél, az úgynevezett kalima idején tapasztalhatják a szigeteken élők és az ott tartózkodók a legmelegebb időt. Az egyébként rendkívül kiegyenlített klímájú területen évente legfeljebb néhány napon jelentkező forró széllel rendszerint nagy mennyiségű por is érkezik, így ebben az esetben gyakran opálossá válik az égbolt, a látótávoság lecsökken és a felhők is szinte eltűnnek az égboltról - írta a meteorológiai szolgálat.

Nem is olyan régen, 2014. november 30-án - egy nappal a meteorológiai tél beköszönte előtt - a szárazföldi Európához jóval közelebb eső területen, a szicíliai Palermóban is észletek már 30 fokot, oda viszont a sirokkó nevű szél hozta magával a rekordmeleget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×