eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Javította az MKB besorolásait a Moody's

Az MKB több osztályzatát javította kedden a Moody's Investors Service, a tőzsdei bevezetést előkészítő átalakítási folyamattal, a problémás kinnlevőségek ebből eredő csökkenésével és a tőketartalék növekedésével indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy az MKB hosszú távú forint- és devizabetéti besorolását "B2"-ről "B1"-re minősítette fel.

A Moody's egyidejűleg a bank alapszintű adósminőség-értékelésének (baseline credit assessment, BCA) mutatóját az eddigi "caa1"-ről "b3"-ra javította.

A BCA mutatóval a Moody's az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével.

A hitelminősítő az MKB hosszú távú partnerkockázati megítélését (Counterparty Risk Assessment, CRA) "Ba3(cr)"-re emelte az eddigi "B1(cr)"-ről, a hosszú távú partnerkockázati minősítéseket (Counterparty Risk Ratings, CRR) "B1"-ről "Ba3"-ra javította.

A Moody's a bank hosszú távú betéti besorolásainak kilátását az eddigi stabilról további felminősítés lehetőségét jelző pozitívra javította.

Az intézkedésekhez fűzött indoklásában a cég kiemelte: a BCA mutató javítása tükrözi, hogy az eszközminőség-javulás és a kifizetődő működés eredményeként - a tőketartalékok ebből eredő erősödése folytán -

enyhültek a bank fizetőképességi kockázatai.

A problémás hiteleknek a bruttó kinnlevőség-portfolióhoz mért aránya 2018 végéig 8,8 százalékra csökkent a 2015 decemberében mért 30,1 százalékról, a fedezeti ráta pedig jelentősen, a 2017. decemberi 72 százalékról tavaly decemberig 83 százalékra emelkedett - hangsúlyozza keddi elemzésében a Moody's.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint folytatódik az MKB eszközminőségének javulása a kedvező magyarországi makrogazdasági környezetben.

A Moody's az MKB keddi felminősítéséhez fűzött előrejelzésében 3,8 százalékos idei egész évi növekedést valószínűsített a magyar gazdaságban, kiemelve, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) bővülési üteme meghaladja az euróövezeti átlagot.

A hitelminősítő prognózisa szerint az euróövezeti GDP-érték az idén átlagosan 1,6 százalékkal növekszik.

Az MKB tőkehelyzetének erősödését illusztrálva a Moody's kimutatja, hogy a Tier 1 szintű tőkemutató 14,86 százalék, a teljes tőkemegfelelési ráta 17,9 százalék volt 2018 decemberében az egy évvel korábbi 13,33, illetve 15,73 százalék után.

A Moody's a magyar bankrendszer egészére is pozitív kilátást tart érvényben, immár három éve.

A pozitív kilátás legutóbbi megerősítéséhez fűzött elemzésében a cég kiemelte, hogy várakozása szerint a magyar gazdaság élénk aktivitásának környezetében a magyar bankrendszer hitelkihelyezésének értéke 2019 egészében 10 százalék körüli ütemben növekedhet a 2008-as pénzügyi válságot követő évek visszaesése után.

A Moody's a magyar államadósság-kötelezettségeket a befektetési ajánlású kategória alapszintjén, "Baa3" besorolással tartja nyilván, stabil kilátás mellett.

A másik két piacvezető globális hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings ugyanakkor az idén felminősítette Magyarországot, egyaránt "BBB" szintre javítva a magyar államadós-osztályzatokat az addigi "BBB mínusz"-ról.

A Moody's jelenlegi magyar besorolása a Fitch és az S&P módszertanában "BBB mínusz"-nak - vagyis e két cég előző magyar szuverén osztályzatának - felel meg. A Moody's így a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×