eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Január közepén írják alá az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodást

Az elnök "nagyon széleskörű és átfogó" részleges megállapodás aláírásáról írt, megemlítve, hogy a ceremónián magas rangú kínai tisztségviselők lesznek jelen.

Január 15-én írják alá a részleges kereskedelmi megállapodást Kínával a Fehér Házban - jelentette be Donald Trump amerikai elnök a Twitteren kedden.

Egyben bejelentette azt is, hogy egy későbbi időpontban Kínába utazik, ahol a megállapodás "következő szakaszáról" kezdi meg a tárgyalásokat.

Várható kínai látogatásának időpontjáról Trump nem tett említést.

Az amerikai sajtó hétfőn a Hongkongban megjelenő South China Morning Post című lapra hivatkozva jelentette, hogy az aláírási ünnepségen a kínai delegációt Liu He miniszterelnök-helyettes, Peking főtárgyalója vezeti majd.

Donald Trump először október elején jelentette ki újságíróknak, hogy Washington és Peking megállapodott a részleges kereskedelmi egyezmény "alapvető elveiben", amelyek az amerikai agrártermékek kínai exportjára és a szellemi tulajdon védelmének egyes kérdéseire vonatkoztak. Az elnök akkor azt jelezte, hogy heteken belül aláírják a megállapodást, erre azonban nem került sor.

December elején Washington és Peking bejelentette, hogy megegyezés született a vámok csökkentéséről és az amerikai mezőgazdasági árucikkek Kínába irányuló exportjának növeléséről. Elemzők szerint e bejelentés jelezte, hogy hamarosan sor kerülhet a részleges kereskedelmi egyezmény aláírására.

A megállapodás részeként az Egyesült Államok lemondott azon tervéről, hogy 156 milliárd dollár értékben további vámokat vessen ki kínai termékekre - köztük okostelefonokra, játékokra és elektronikai cikkekre -, egyúttal mintegy felére csökkenti a szeptember 15-én 120 milliárd dollár értékben kivetett vámokat. Amerikai sajtóértesülések szerint viszont érvényben maradnak a mintegy 250 milliárd dollár értékű kínai gépekre, bútorokra és faárukra, valamint elektronikai termékekre kivetett, 25 százalékos pótvám.

A kereskedelmi megállapodások megkötése Donald Trump egyik fontos választási ígérete volt a 2016-os elnökválasztási kampányban. Felmondta a Kanadával és Mexikóval érvényben lévő, és szerinte az Egyesült Államokra nézve hátrányos Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), és az idén decemberben aláírták a három ország új kereskedelmi egyezményét, amelyet az amerikai képviselőház kétpárti támogatással meg is szavazott.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×