eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Budapesti Értéktőzsde épületrésze a főváros V. kerületében, a Szabadság téri Bank Centerben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Nyitókép: MTVA / Jászai Csaba

Ennyit nőtt öt év alatt a BUX-index

Már nyolcvan kibocsátó van jelen a magyar tőzsdén.

A magyar tőkepiac stabil erősödését mutatja, hogy a 2020-ban tapasztalt visszaesés ellenére öt év alatt 75,78 százalékkal emelkedett a BUX-index és 55,25 százalékkal az éves tőzsdei részvényforgalom - összegezte a 2016-ban meghirdetett, öt évre szóló piacfejlesztési stratégia eredményeit bemutatott Stratégiai jelentésében a Budapesti Értéktőzsde (BÉT).

Az elmúlt öt évben jelentős bővülést könyvelhetett el a magyar tőkepiac - a BÉT az 5 évvel ezelőtti 62 kibocsátóhoz képest 80 kibocsátót számlál. A dinamikusan növekvő, feltörekvő társaságok mellett többek között olyan jelentős múlttal rendelkező, komoly presztízzsel bíró vállalatok is bevezették értékpapírjaikat a BÉT parkettjére, mint az MKB Bank, a Waberer's vagy a Duna House, illetve egyenként 100 milliárd forintot meghaladó tőkeemelést hajtott végre az OPUS és az Autowallis is.

2016-tól kezdve kiemelt fontossággal bírt a BÉT tevékenységében a középvállalatok tőzsdei megjelenésének ösztönzése. Ezt egy edukációs és mentorálási programokat egyaránt magába foglaló középvállalati szolgáltatáspaletta kiépítésével valósította meg a BÉT.

Ez a szolgáltatási lánc mára többek között olyan kezdeményezéseket tartalmaz, mint az immár majdnem 250 céget számláló BÉT50 Klub, a Londoni Értéktőzsdével közösen indított nemzetközi vállalkozásfejlesztési képzés, az ELITE program, a tőzsdeérett vállalatok számára a bevezetés finanszírozásában segítséget nyújtó Mentor program, vagy a BÉT exkluzív zárt körű platformja, a befektetők és a startup társaságok összekötését elősegítő BÉT Xmatch.

A tőzsdeaspiráns társaságok könnyített feltételek mellett történő tőzsdei bevezetésére pedig egy speciális, multilaterális kereskedési platform, a BÉT Xtend 2017-es indításával teremtett lehetőséget a BÉT.

A jelentés kitért arra is, hogy a kötvénypiac szintén mozgalmas éveken van túl - a BÉT 2019-ben, a Magyar Nemzeti Bank Növekedési kötvényprogramjához kapcsolódóan elindította saját MTF kötvénypiacát, BÉT Xbond néven. A sikeres nemzetközi példákon alapuló platformon 2019 őszétől kezdve 2020 végéig 46, jellemzően nagyvállalat, 53 tranzakció keretében 868,49 milliárd forint forrást vont be.

A BÉT 2020-as évvel lezárt stratégiájának fontos célkitűzése volt az információellátottság növelése, amelyet többek között 2017-ben meghirdetett elemzés-árjegyzési programjával kívánt elérni. A program keretében jelenleg 15 kibocsátó értékpapírjairól készül rendszeres elemzés 5 tőzsdetag elemzőcsapatai által, ezzel elősegítve a befektetői döntéshozatalt, valamint támogatva a likviditást - írta közleményében a BÉT.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×