eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
2014. március 14-i kép Omar Haszan Ahmed el-Besír szudáni államfőről a nyolc kelet-afrikai országot tömörítő kereskedelmi szervezet, a Kormányközi Fejlesztési Hatóság (IGAD) csúcstalálkozóján az etióp fővárosban, Addisz-Abebában. Az országot közel harminc éve vezető el-Besír 2019. április 11-én lemondott posztjáról, amit elhúzódó tüntetéssorozat előzött meg.
Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Getachew

Válság Szudánban: lemondott az elnök, lépett a hadsereg

Katonai hatalomátvételről szólnak a hírek, de ezt hivatalosan nem erősítették meg. Szemtanúk szerint ugyanakkor a hadsereg megszállta az államfő vezette kormánypárt székházát.

Lemondott Omar el-Besír szudáni elnök, és konzultációk kezdődtek Kartúmban egy "átmeneti tanács" megalakításáról - közölte egy tartományi miniszter az al-Hadasz tévével. A Reuters hírügynökségnek más, meg nem nevezett kormányzati források is megerősítették az információt.

Közben híresztelések kaptak lábra arról a Sky News Arabíja arab nyelvű hírtelevízió szerint, hogy katonai hatalomátvétel történt, és Besír házi őrizetben van.

Ádel Mahdzsúb Huszein, Észak-Dárfúr állam gazdasági minisztere azt mondta a dubaji székhelyű al-Hadasz tévének: "konzultációk folynak egy katonai tanács megalakításáról, amely átvenné a hatalmat, miután Besír elnök lemondott."

Közben egy szemtanú arról beszélt a Reutersnek, hogy katonák szállták meg az államfő vezette kormánypárt székházát. Az AP hírügynökség pedig úgy számolt be a csütörtök reggeli eseményekről meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva, hogy a hadsereg lemondásra kényszerítette Omar el-Besír elnököt. Az elnök lemondásának körülményei egyelőre nem világosak - tették hozzá a jelentésben.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×