eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár találkozója Berlinben 2018. július 5-én.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Nógrádi György szerint Orbán Viktor nem fog kertelni Berlinben

A német kancellár hétfő délután hivatalában fogadja Orbán Viktort. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint napirenden lesznek pártpolitikai kérdések is. Az InfoRádió Aréna című műsorában az Ír-sziget lehetséges jövőjéről is szó esett.

A Fidesz további európai néppárti tagsága szempontjából is fontos lesz a hétfői Orbán – Merkel találkozó – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Nógrádi György.

„Nyilvánvaló, hogy Angela Merkellel nagyon sok mindenről kell tárgyalni. Gazdasági, politikai és biztonsági kérdésekről, valamint a két párt kapcsolatáról – sorolta a biztonságpolitikai szakértő, megjegyezve, hogy a magyar–német kapcsolatok egyébként nagyon jók. Bár mi nyitottuk meg a határt, Angela Merkelnek ez már sokkal kevesebbet mond, hiába kelet-német – folytatta –, mert ő egy más generáció, egészen másképp élte meg, azonban kiváló volt a kapcsolatunk Helmut Kohllal, aki tegezte és keresztnevén szólította Antall József akkori első szabadon választott magyar miniszterelnököt – emlékeztetett a szakértő.

Ha megnézzük, hogy az elmúlt év nyarán Sopronban mit mondott Angela Merkel és Orbán Viktor, akkor nyilvánvaló, hogy egyikük sem akarta a konfrontációt. Berlinben viszont magától értetődő, hogy mindkét fél előveszi majd a saját évrendszerét,

„a Fidesz elnöke pontosan el fogja mondani, hogy ha a Néppárt továbbra is balra nyit, rendkívül komoly problémákka kell szembenéznie”

– emelte ki Nógrádi György.

Az egyetemi tanár szerint a két ország gazdasági és politikai kapcsolatai kiválóak, a CDU, azaz a német kereszténydemokrata kormányzópárt és a Fidesz között azonban már feszültség van. „Hiszen a CDU jó pár politikusa a balra nyitás mellett van, és nem amellett, hogy a párt – ahogy évtizedeken keresztül – egy stabil, meghatározó jobboldali párt legyen” – véli Nógrádi György.

Új helyzet van

A biztonságpolitikai szakértő beszélt még a múlt heti türingiai miniszterelnök-választásról is. A tartományi kormányfő ugyanis megválasztása után nem egészen egy nappal lemondott, mert országos felháborodást okozott, hogy a kelet-német tartományban a szabad demokraták jelöltjét a szélsőjobboldalinak tartott AfD támogatta.

„Angela Merkel bement középre. Otthagyta a jobboldalt. Ennek pedig katasztrofális következményei vannak,

mert különböző csoportok, Pegida, AfD és lehetne sorolni, ezt a helyet elfoglalták – magyarázta a biztonságpolitikai szakértő, hozzátéve, hogy emiatt „új helyzet van”.

Egyelőre még nem eldöntött, hogy Türingiában újabb előre hozott választás lesz-e, vagy a jelenlegi viszonyok között választanak új miniszterelnököt. Mindkét változatnak vannak támogatói és ellenzői is.

Sinn Féin, brexit és a hadiipar

Az InfoRádió Aréna című műsorában szó volt a szombati írországi előre hozott választásokról is, a közvélemény-kutatások szerint gyakorlatilag patthelyzet alakult ki: az eddig kormányzó Fine Gael a szavazatok 22,4 százalékát kapta, míg a Sinn Féin 22,3 százalékos, a választás fő esélyesének várt Fianna Fáil pedig 22,2 százalékos támogatottságot szerzett.

A jobbközép Fine Gael és a Fianna Fáil az eddigi nyilatkozatok alapján kizárta az együttműködést a Sinn Féinnel annak múltja miatt, vagyis azért, mert az Ír Köztársasági Hadsereg, az IRA politikai szárnya volt. A két jobbközép párt uralta az ír belpolitikát az ország függetlenségének egy évszázaddal ezelőtti elnyerése óta.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a brexittel összefüggésben beszélt az Ír-sziget lehetséges jövőjéről.

„A lényeg, hogy ne legyen újabb polgárháború, elképesztő mennyiségű fegyver van még mindig a lakosságnál. És, hogy mi a probléma? Az Ír Köztársaság,

Írország, a világ egyik legszebb országa, amely katolikus többségében, és van Észak-Írország, amely protestáns. Szörnyű nehéz a kettőt összehozni

Ha egyesülnek, Nagy-Britannia nem létezik, és ha nem létezik, át kell gondolni a királyság jövőjét, de ezeket a kérdéseket ma fölvetni is életveszélyes, ugyanakkor bekövetkezhet a brexit után.”

Az egyetemi tanár szerint az észak-írek részéről nincs hajlandóság arra, hogy egyesüljenek az uniós tag Írországgal. Fordítva azonban már nagyobb a nyitottság.

Nógrádi György beszélt még a francia elnök azon pénteki nyilatkozatáról is, amelyben Emmanuel Macron azt mondta: a jelenleginél komolyabb védelmi kapacitást kellene kifejlesztenie az Európai Unió erre nyitott tagországainak.

„Mit akarnak a franciák? Hogy vegyen mindenki francia fegyvert. Jobb mint az amerikai? Attól függ, hogy miről beszélünk. Ebben a percben mi a brit cél? Hogy a hadiipar maradjon Európában.

Mit ad cserébe? Nem tudni, de van 11 hónapja a tárgyalásokra. Nagyon érdekes ma a fegyverpiac, az egyik legérdekesebb – jegyezte meg a szakértő, arra is kitérve, hogy az elmúlt öt évben Szaúd-Arábia volt az az ország, amely a leggyorsabban fegyverkezett, más kérdés, hogy tudja-e azokat használni. „Ki nem hajlandó fegyvert adni Szaúd-Arábiának? Németország és pár napja Belgium. Ki ad fegyvert? Az USA és Nagy-Britannia” – tette hozzá Nógrádi György.

Az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépését követően Franciaország vált Európa egyedüli nukleáris hatalmává.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×