eur:
392.55
usd:
365.52
bux:
66622.24
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Újabb amerikai nagykövetségen találtak Havanna-szindrómás dolgozókat

Öt olyan család tagjainál jelentkeztek a hirtelen fellépő szédüléssel, fejfájással, látásromlással és hányingerrel járó tünetek.

Az Egyesült Államok bogotái nagykövetségén is észleltek Havanna-szindrómás eseteket – erősítette meg Ivan Duque kolumbiai államfő a The Wall Street Journal című napilap értesülését.

New York-i látogatásán a kolumbiai elnök elmondta, hogy tudomásuk van a rejtélyes tünetegyüttes előfordulásáról az amerikai nagykövetségen, de mivel csak a külképviselet amerikai alkalmazottai érintettek, az ügyben az Egyesült Államok vizsgálódik.

A The Wall Street Journal úgy értesült, hogy legalább öt olyan család tagjainál jelentkeztek a hirtelen fellépő szédüléssel, fejfájással, látásromlással és hányingerrel járó Havanna-szindróma tünetei, akik a kolumbiai nagykövetséggel kapcsolatban állnak.

Az Egyesült Államok bogotái nagykövetsége az egyik legnagyobb külképviselete a világon. Az amerikai diplomaták mellett a titkosszolgálat több ügynöke és a kábítószerellenes hatóságok számos tisztségviselője is jelen van a kolumbiai fővárosban.

A szindrómát először 2016-ban észlelték az Egyesült Államok és Kanada havannai nagykövetségének alkalmazottainál. Később napvilágra kerültek esetek Kínából, Oroszországból és az Egyesült Államokból is, legutóbb pedig júliusban derült ki, hogy az osztrák fővárosban akkreditált amerikai diplomaták és más kormányzati alkalmazottak körében is tapasztalták a tisztázatlan eredetű megbetegedéseket.

Az Egyesült Államok tudományos akadémiájának egy jelentése szerint "rádióhullámok célzott energiája" okozhatja a szindrómát. Washington szerint Oroszország állhat a háttérben.

Joe Biden amerikai elnök pénteken írta alá azt a törvényt, amely anyagi kártérítést biztosít a Havanna-szindróma áldozatainak.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×