eur:
389.5
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
VILLEPINTE, FRANCE - DECEMBER 05: French far-right polemicist and 2022 French presidential candidate Eric Zemmour delivers a speech during his first campaign meeting on December 05, 2021 in Villepinte, France. After having formalized his candidacy for the presidency of the French Republic last Tuesday, Eric Zemmour is holding his first campaign meeting this Sunday in Villepinte. Eric Zemmour announced during his meeting that his party will be called Reconquest’. According to a survey carried out by the Harris Interactive institute, the far-right candidate is credited with 13% of voting intentions and Marine Le Pen is credited with 19 to 20% of voting intentions. (Photo by Chesnot/Getty Images)
Nyitókép: Chesnot/Getty Images

Visszahódítás néven alapított pártot Eric Zemmour

A történelem folyásának megváltoztatására és Franciaország visszahódítására szólította fel híveit vasárnap Eric Zemmour jobboldali publicista, független elnökjelölt első kampánynagygyűlésén a Párizshoz közeli Villepinte-ben.

Több hónapig tartó lebegtetés után Eric Zemmour kedden jelentette be, hogy indul a 2022-es francia elnökválasztáson. A radikális, de egyúttal színes, érdekes megfogalmazásairól ismertté vált szélsőséges blogger – akit már többször elítéltek gyűlöletbeszédért – az év eleje óta folyamatosan jön fel a különböző közvélemény-kutatásokban, november elején már volt olyan cég, amely Emmanuel Macron elnök első számú kihívóját mérte a személyében. Amikor a szeptemberi demográfiai csúcs idején Budapesten járt, Orbán Viktor miniszterelnök is tárgyalt vele.

"Csaknem 15 ezren vagytok ma itt! 15 ezer francia, aki szembe megy a politikai korrektséggel, a szélsőbaloldal fenyegetéseivel és a média gyűlöletével" - kezdte beszédét vasárnap a 63 éves újságíró a nemzeti zászlókat lengető tömeg előtt, amely folyamatosan azt kiabálta, hogy "Zemmourt-t elnöknek!".

A független jelölt választási programja a bevándorlás és az iszlám vallás teljes elutasítására épül, miután szerinte mindkettő fenyegetés a francia népre, amely ezer éve itt van, és továbbra is otthon akarja magát érezni.

"Mi itthon vagyunk! Mi itthon vagyunk!" - válaszolta skandálva a tömeg a Villepinte-i kiállítócsarnokban.

"Azt állítják rólam, hogy fasiszta, rasszista, nőgyűlölő vagyok" - mondta Zemmour, akit korábban kétszer elítélték rasszista gyűlöletkeltés miatt. "A politikai ellenfeleim a politikai halálomat kívánják. Az újságírók a társadalmi halálomra játszanak, és a dzsihadisták egyszerűen a halálomat akarják" - fogalmazott, visszautasítva a vádakat, azt állítva, hogy ő az egyetlen, aki szabadon gondolkodik, szabadon beszél, szabadon vitázik, szabadon mondja ki az igazságot a valóságról, miközben mások arról álmodnak, hogy betiltják a nagygyűlését és elítélnék.

A nagygyűlés kezdete előtt jelentette be Zemmour környezete, hogy az elnökjelölt Reconquete! (Visszahódítás!) néven alapítja meg a pártját. A kampányának szlogenje pedig a Napóleonnak tulajdonított "Olyan nincs, hogy lehetetlen" idézet lesz.

"A visszahódítás megkezdődött. A gazdaságunk, a biztonságunk, az identitásunk, a szuverenitásunk, a hazánk visszahódítása" - hangsúlyozta a jelölt. "A zéró bevándorlás lesz politikánk egyértelmű célja" - jelentette ki. Elmondta, hogy ha elnöknek választják, minden illegális bevándorlót és külföldi bűnözőt azonnali hatállyal kiutasít az országból, a kettős állampolgárságú bűnözőket megfosztja francia állampolgárságuktól, a bevándorlással kapcsolatos kérdésekről pedig népszavazást ír ki. Egyszerűsítené a közigazgatást, egy a kutatásért, energiáért és a külkereskedelemért felelős ipari minisztérium létrehozásával, valamint kivezetné Franciaországot a NATO katonai parancsnokságából.

A helyszíni tudósítások szerint Zemmour nagygyűlésén a tömeg egy része többször is rátámadt a helyszínről tudósító újságírókra és az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) nevű szervezet békésen tüntető aktivistáira. A BFM hírtévé, a Brut és a Huffington Post felvételei szerint székeket dobáltak a tudósítók és a tüntetők felé, mielőtt a szervezők által megbízott biztonsági szolgálat emberei kimenekítették a megtámadott embereket.

Korábban Párizsban a rendőrség szerint 2200-an, a szervezők szerint 10 ezren tüntette Eric Zemmour elnökjelöltsége ellen.

Eric Zemmour az internetre kedden feltöltött videóban jelentette be hivatalosan, hogy elindul a 2022-es francia elnökválasztáson. A Le Figaro című konzervatív napilap volt újságírója és a CNews hírcsatorna vitaműsorainak állandó meghívottja, aki két évtizede közismert médiaszemélyiség hazájában, valójában már hónapokkal ezelőtt megkezdte kampányát, amelynek egyik fő témája Renaud Camus író elmélete a "nagy lakosságcseréről", amely szerint a muzulmán bevándorlók lassanként kiszorítják az őslakosokat Európából.

A szókimondó és provokatív megszólalásairól ismert Zemmour állandó műsorát a CNews hírtelevízió szeptember közepén megszüntette, s a Le Figaro című jobboldali napilap sem teszi azóta többé közzé a publikációit, Zemmour elnöki ambícióira hivatkozva. Azóta a közvélemény-kutatók is vizsgálják a népszerűségi mutatóját, s a felmérések november elejéig azt mutatták, hogy a bevándorlásról, az iszlámról és a nemzeti identitásról vallott radikális felfogásairól ismert Zemmour a második fordulóba is bejutna, maga mögé utasítva Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés jelöltjét. Néhány hete azonban Zemmour valamelyest visszaesett, és ha most tartanák az elnökválasztást, a szavazatok 14-15 százalékát kapná, s a harmadik helyen végezne az első fordulóban Marine Le Pen mögött.

Az elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×