Heinz-Christian Strache teljesen kiszáll a politikából

Befejezi politikai karrierjét Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, akinek videóbotránya miatt felbomlott az előző kormánykoalíció.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke kedden sajtótájékoztatón jelentette be Bécsben, hogy felfüggeszti párttagságát, és egyebek mellett a családja védelme érdekében nem vállal többé politikai hivatalt. Lépését továbbá azzal indokolta, hogy így kívánja elhárítani a pártot fenyegető további károkat és az esetleges belső szakadásokat.

A bejelentés röviddel megelőzte az FPÖ vezetőségének keddi tanácskozását, amelyen Strache kizárása is felmerülhetett volna.

A vasárnapi előrehozott választáson az Osztrák Szabadságpárt 17,3 százalékot szerzett, és ezzel a párt jelentősen, csaknem 10 százalékponttal meggyengült a 2017-es választásokhoz képest.

Bécs, 2019. október 1.
Heinz Christian Strache volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt egykori elnöke bécsi sajtóértekezletén 2019. október 1-jén. Itt bejelentette, hogy felfüggeszti párttagságát és befejezi politikai pályafutását. Strache videobotránya miatt bomlott fel az előző osztrák kormánykoalíció.
MTI/EPA/Christian Bruna

Strache – 14 éves elnökség után – májusban volt kénytelen lemondani az FPÖ vezető tisztségéről, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált, titokban, megrendezett körülmények között készített felvétel, amelyen Strache és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy – magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó – nővel tárgyal.

Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. A botrány nyomán felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ kormánykoalíciója, és előrehozott választást tartottak, amelyen a néppárt magabiztos győzelmet aratott.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »