A második legmelegebb év volt 2019 a feljegyzések kezdete óta

Forrás: MTI/EPA-AAP/David Crosling -
meleg 2019 hőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A második legmelegebb év volt 2019 az időjárási feljegyzések kezdete óta, és az elmúlt évtized a Föld legmelegebb évtizede volt - közölte a Meteorológiai Világszervezet és az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal, valamint a NASA Goddard Intézete.

2019-ben a globális átlaghőmérséklet 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb a 19. század második felében mért átlaghőmérsékletnél a világszervezet adatai szerint. Ennél melegebbet csupán 2016-ban jegyeztek fel, akkor a globális átlaghőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás kora előtti szintet, igaz abban az évben erős volt az El Nino-jelenség.

"A szén-dioxid-kibocsátás jelenlegi trendjével egy 3-5 Celsius-fokos hőmérsékletnövekedés felé tartunk a század végéig" - figyelmeztetett Petteri Taalas, a WMO főtitkára közleményében. Ez jóval meghaladja a 2015-ös párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célt, hogy a világ országai 1,5-2 Celsius-fokra korlátozzák a hőmérséklet növekedését.

40 fokos főség: Napfürdőzők a Melbourne-től délre fekvő St Kilda tengerparti strandján 2019. december 18-án Forrás: MTI/EPA-AAP/David Crosling

Sajnos, azzal számolunk, hogy 2020-ban és a következő évtizedben jóval szélsőségesebb lesz az időjárás, ami a légkörben felhalmozódott üvegházhatású gázok rekord szintjének a következménye - közölte Taalas.

Példaként hozta fel, hogy Ausztráliában 2019 volt a legmelegebb, legszárazabb év, amely hatalmas bozóttüzeket eredményezett. Ezek óriási pusztítást végezetek a vadvilágban, az ökoszisztémában és a környezetben, számos emberéletet követeltek és otthonok ezreit pusztították el.

A klímaváltozás minden bizonnyal hozzájárult 2019 időjárási szélsőségeihez, mint az európai hőhullámokhoz, a Dorian hurrikán kialakulásához, amely szeptemberben 50 embert ölt meg a Bahamákon - vélik a kutatók. A NOAA adatai szerint a 2010-es években a globális átlaghőmérséklet 14,7 Celsius-fok volt, 0,8 Celsius-fokkal magasabb mint a 20. század átlaga, és több mint 0,2 Celsius-fokkal magasabb, mint az előző évtizedben. A 2010-es években jegyezték fel az eddigi tízből a nyolc legmelegebb évet, a másik két legmelegebbet 2005-ben és 1998-ban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.