Fegyverkezés

Észak-Korea a világ legerősebb nukleáris erejének létrehozására esküdött fel

Kim Dzsongun a bolygó legerősebb stratégiai fegyvereként üdvözölte Phenjan új ICBM-jét.

2022.11.27 18:02ma.hu

Észak-Korea arra törekszik, hogy a világ legerősebb nukleáris képességével rendelkezzen - közölte vasárnap az ország vezetője, Kim Dzsong Un. Elrendelte továbbá azoknak a katonai tisztviselőknek és tudósoknak az előléptetését, akik részt vettek egy új interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) közelmúltbeli sikeres tesztjében, amelyről úgy vélik, hogy képes elérni az amerikai szárazföldet.

Az állami Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) által idézett parancsában Kim azt mondta, hogy Észak-Korea "végső célja, hogy a világ legerősebb stratégiai erejével rendelkezzen az évszázadban, példátlan abszolút erővel".

A Hwasong-17 ICBM-et is "a világ legerősebb stratégiai fegyverének" nevezte, és azt állította, hogy az észak-koreai tisztviselők és a kilövés mögött álló tudósok "csodálatos ugrást tettek előre a nukleáris robbanófejek ballisztikus rakétákra történő felszerelésének technológiája fejlesztésében" - ami Phenjan elszántságát mutatja, hogy "a világ legerősebb hadseregét" kívánja felépíteni.

A KCNA szerint a rakéta "egyértelműen bebizonyította", hogy Észak-Korea "teljes értékű atomhatalom, amely képes szembeszállni az amerikai imperialisták nukleáris fölényével".

Kim egy fotózáson is részt vett az ICBM indításában résztvevőkkel, miközben elkísérte "szeretett" lánya, akinek létezését soha nem erősítették meg nyilvánosan, amíg nem csatlakozott hozzá az ICBM múlt heti indításakor.

Észak-Korea november 18-án lőtte ki a Hwasong-17-es rakétát, Kim szerint azért, hogy megerősítse Phenjan "elsöprő nukleáris elrettentő erejét", az Egyesült Államok és a térségbeli szövetségesei "katonai fenyegetése" közepette.

Észak-koreai tisztviselők akkor azt mondták, hogy az ICBM közel 1000 km-t (620 mérföldet) tett meg, és 6 040 km (3 750 mérföld) magasságot ért el, mielőtt "pontosan landolt a Koreai Keleti-tenger tervezett vizeiben".

A tesztet elítélték az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és India, akik "súlyos eszkalációnak" nevezték, amely "egyértelműen veszélyezteti a nemzetközi békét és biztonságot". A Biztonsági Tanács azonban Kína és Oroszország állandó tagjainak ellenkezése miatt nem hozott hivatalos határozatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.