1500 pedagógus taníthat felsőfokú végzettség nélkül

  • narancs.hu
  • 2023. november 9.

Belpol

Hamarosan tovább lazulnak az óraadói pozíciókhoz szükséges feltételek.

Közel 1500 pedagógus dolgozhat úgy a hazai oktatási-nevelési intézményekben, hogy nincs diplomájaírja a Népszava Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válasza alapján, amit az LMP országgyűlési képviselője, Kanász-Nagy Máté írásbeli kérdésére adott.

„A jelenlegi tanévben a pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak mindösszesen 1 százaléka olyan pedagógus, aki nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel” 

– áll Rétvári válaszában, amiből már nem is olyan nehéz visszaszámolni a valóságot. Az újság szerint a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai alapján azt írja, a 2022/2023-as tanévben 147,2 ezer volt a főállású pedagógusok száma, ennek az egy százaléka 1472, tehát nagyjából ennyien lehetnek azok, akik diploma nélkül tanítanak az iskolákban.

A vonatkozó törvények szerint óvodapedagógus és testnevelő tanár munkakörben, valamint a szakiskolai oktatásban szakmai tanár, szakoktató, gyakorlati oktató munkakörökben van lehetőség a munkakör felsőfokú végzettség nélküli betöltésére. Emellett a tanárképzésben és a tanítóképzésben részt vevő végzős – tehát még felsőfokú végzettség nélküli – hallgatókat is lehet szakmai gyakorlat címén óraadóként, felügyelet mellett alkalmazni.

Tovább fog lazítani a helyzeten a 2024-től életbe lépő új pedagógustörvény, ez ugyanis azt is lehetővé teszi majd, hogy az utolsó éves tanárhallgatókat  legfeljebb egyéves időszakra szóló, határozott idejű megbízási szerződéssel is lehessen óraadóként alkalmazni felügyelet nélkül.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk