Az ügyészség vádat emelt Bige László ellen

  • narancs.hu
  • 2020. május 13.

Belpol

Börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozták.

Börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség Bige Lászlóval, a milliárdos műtrágyakirállyal szemben – értesült a vádemelésről a 24.hu.

Az egyik leggazdagabb magyar ellen 2018 végén indítottak a hatóságok látványos akciókat: Bige szolnoki kénsavgyára körül 2018 novemberében 300 rendőr és katasztrófavédő jelent meg, a gyárat leállították; majd 2019 tavaszán Bigét őrizetbe is vették. Ez utóbbi azonban már nem a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt történt (amiatt a gyárat állították le), hanem azért, mert Bigét vesztegetéssel vádolták.

Az ügyről mi is részletesen írtunk.

Ki akarja tönkretenni Bige Lászlót?

Magyarország ötödik leggazdagabb üzletembere hónapok óta foghatja a fejét a cégeit ért hatósági vizsgálatok miatt. Bige László kilátásba helyezte szolnoki gyára bezárását is. A több mint százmilliárdos műtrágyapiac átalakulhat, ami nem túl jó hír a gazdáknak.

A kénsavgyár végül újraindult, a vesztegetési üggyel kapcsolatban pedig lezárult a nyomozás és a lap úgy tudja: az ügyészség vádat emelt Bige ellen. Az ügyészség ugyan nem válaszolt a kérdésekre, de a Nyíregyházi Törvényszék annyi információt osztott meg, hogy április 21-én érkezett meg hozzájuk a vádirat. A lap megkereste Bigét és ügyvédjét, Zamecsnik Pétert is, aki megerősítette a lap információit és hozzátette: "a vád koncepciója a vesztegetésről teljességgel megalapozatlan."

Egy közlemény szerint (amit Martossy György megbízott főügyész írt alá) Bigét "a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolja, mivel a vádirat szerint manipulált az általa gyártott termék eladása során, amiért 135 millió forintot kért és kapott cége ügyfelétől." Az is kiderült, hogy mindez még 2010-ben történt.

Az ügyészség most vagyonelkobzást indítványozott a vesztegetési pénzre, amit a nyomozóhatóság Bige László bankszámláján már le is foglalt, és további 20 millió forint büntetést is szükségesnek tart. Emellett börtönbüntetést kér a milliárdosra, de abban az esetben, ha az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség megelégedne két év börtönbüntetéssel öt évre felfüggesztve - írja a 24.hu.

Figyelmébe ajánljuk