Etikai állásfoglalást kért Kásler főtanácsadója Zacher egy nyilatkozatáról

  • narancs.hu
  • 2021. április 16.

Belpol

De nem a kormánytól független Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságához fordult.

Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor néhány nappal ezelőtti, a Szabad Európa rádiónak adott nyilatkozatával kapcsolatban Kásler Miklós miniszter szakmai tanácsadó testületének elnöke - írja a Népszava.

Kollár Lajos professzor a szaktárca email címéről küldött üzenetben kérte mintegy 63 szakmai tagozat vezetőjétől, hogy ítéljék meg, etikailag helyes-e, amit Zacher Gábor a rádióban mondott.

A cikk értesülései Kollár üzenete azért is furcsa, mert a szakmai tagozatoknak, akikhez a kérést intézte, nincs jogosítványa ilyen ügyben eljárni. Emellett szokatlan az is, hogy nem a kormánytól független Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságához fordult. A Népszava információi szerint a szakmai tagozat több tagja el is hárította a kérést, mondván, hogy nem feladatuk etikai kérdésekben megnyilvánulni.

A kérdéses riportban egyébként Zacher Gábor többek közt arról beszélt, hogy már nem számolja, naponta hány embert rak lélegeztetőgépre, és arról is szólt, hogy ha nem is rendszeresen, de az orvosok olykor szembekerülnek a „Bergamo-dilemmával”, azaz választaniuk kell, hogy kit rakjanak lélegeztetőgépre. Az interjúban azt is elmondta, hogy nagy bajnak tartja, hogy a sajtó nem tudósíthat a kórházakból. 

Zacher Gábort a Népszavának azt mondta, hogy tudomása van a fent említett levélről, de nincs mondanivalója az ügyről.

Figyelmébe ajánljuk