Lázár minisztériuma vizsgálja a zéró tolerancia feloldását, Pintér ellenzi

  • narancs.hu
  • 2023. július 27.

Belpol

Fontolgatják, hogy lazítanak a vezetés előtti alkoholfogyasztás szabályozásán.

Az autóvezetés előtti alkoholfogyasztás tilalmának lazításán dolgozik az Építési és Közlekedési Minisztérium

értesült a 24.hu. A lap azt írja, hogy Lázár János minisztériumában felmerült a zéró tolerancia felülvizsgálata. A Belügyminisztérium, élén Pintér Sándorral azonban ezt határozottan ellenzi.

2008 óta van érvényben a zéró tolerancia, azóta tilos alkoholt fogyasztania a sofőröknek, mielőtt a volán mögé ülnek.

Az utóbbi években borászok egyre erőteljesebben sürgetik, hogy a jogalkotó engedélyezze a vezetést a csekély mennyiségben alkoholt fogyasztók számára. Saját érdekük egyértelmű, a baleseti és közlekedési trendek viszont aligha igazolják a változtatás ésszerűségét.

A 2008-as szabályozásig 0,8 ezrelékes véralkoholszintig volt megengedő a vezetés, azóta viszont a rendőr nem mérlegelhet: ittas sofőrtől a helyszínen el veszik a jogosítványt.

Lázár minisztériuma a lapnak azt írta, áttekintik az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozást: "a közlekedési tárca a hazai közlekedési kultúra, a közlekedési szabálykövetés növelését fontosnak tartja, ennek jegyében megkezdődött a közlekedési magatartást befolyásoló szabályok általános vizsgálata. A nemzetközi gyakorlat és szabályozás megismerése érdekében készülő felmérés érinti – a többi között – az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozási gyakorlatok összegyűjtését is."

Lázár az Árpád hídi gázolás után jelezte, hogy felülvizsgálják a KRESZ-t, mondjuk, akkor vélhetőleg senki nem gondolt arra, hogy lazítanak a szabályokon.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk