Magyarországra jött a különbíróságok miatt a Velencei Bizottság

  • narancs.hu
  • 2019. február 5.

Belpol

Az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervének delegációja hétfőn érkezett Magyarországra, hogy tájékozódjon a közigazgatási bíróságok átalakításáról.

A Velencei Bizottság küldöttsége két nap alatt több hazai intézmény vezetőjével találkozik. Így tárgyalnak az Országos Bírósági Hivatal (OBH), a Kúria, az Igazságügyi Minisztérium, továbbá az Országos Bírói Tanács (OBT) illetékeseivel, de mellettük kikérik a jogvédő szervezetek véleményét is.

A tavaly elfogadott törvénymódosítás értelmében 2019-től a külön erre a célra felállított közigazgatási bíróságok vizsgálódnak a kormányzatnak fontos ügyekben. Az önálló szervezet bíróit az igazságügy-miniszter nevezi ki. A  kormány által irányított szervek döntésével kapcsolatos döntések elleni jogorvoslat, így mostantól csak olyan bíróságnál kérhető, amelyek maguk is a kormány befolyása alatt állnak.

A Velencei Bizottság vizsgálódásáról hírt adó - ma még Magyar Idők névvel, holnaptól Magyar Nemzetként - megjelenő napilap természetesen megkérdőjelezhetőnek tartja a Velencei Bizottság delegációjának pártatlanságát, mondván a hat fős küldöttség német tagja a szociáldemokrata pártnak köszönheti, hogy hazájában alkotmánybíró lehetett. Politikai kinevezettnek tartják az osztrák biztost is, akit Ausztria zöldpárti államfőjének személyes jelöltjeként választották meg az ottani alkotmánybíróság alelnökévé. Előre tudják, hogy a bizottságot semmilyen magyar érvelés nem győzheti meg  a magyar jogállamiság szilárdságáról.

A napilap természetesen nem hagyhatta ki az alkalmat egy kis Sorosozásra, a cikk végére biggyesztett keretesben pedig egy picit migránsoznak is. Csak hogy kerek egész legyen.

Figyelmébe ajánljuk