Megszavazták az új alkotmánybírókat

  • narancs.hu
  • 2023. július 4.

Belpol

Nem történt meglepetés, simán kétharmados többséget szereztek. 

Megszavazta a parlament az új alkotmánybírókat, akik Dienes-Oehm Egon, Pokol Béla, Szalay Péter és Szívós Márta helyét veszik át a 12 éves mandátumok lejártával. A négy új alkotmánybírót a kormánypártok jelölték, így nem történt meglepetés, hogy a titkos szavazáson megszerezték a kétharmados többséget. Az ellenzéki pártok közül egyedül a Momentum próbálkozott saját jelölttel, Bárándy Gergely korábbi MSZP-s képviselő személyében, sikertelenül – írja a 24.hu.

A testület négy új tagja:

  • Haszonicsné Ádám Mária,
  • Lomnici Zoltán,
  • Patyi András,
  • és Varga Réka.

Mindegyik jelölt 136 szavazatot kapott. 

A lap felidézi, hogy Haszonicsné Ádám Mária Áder János köztársasági elnök hivatalát vezette főigazgatói beosztásban, Áder távozása után a korábbi államfő alapítványában, a Kék Bolygóban vállalt szerepet jogi igazgatóként.

Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság vezetője volt 2002-től 2008-ig. Jelenleg a Kúrián elnöki tanácsadóként tevékenykedik, és társadalmi megbízatásban az Aranycsapat Testületének elnöke.

Patyi András dolgozott már az Alkotmánybíróságon, ott kezdte a pályáját harminc évvel ezelőtt. 1997-2006 között a XII. kerületben volt jegyző, majd három évre főtanácsadóként visszatért az Alkotmánybíróságra. Patyi a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és a Nemzeti Választási Bizottság elnöki tisztségét is betöltötte, utóbbi tisztségben kiérdemelte a „bírságkirály” jelzőt Orbán Viktor miniszterelnöktől, amikor látogatást tett nála az egyetemen. Jelenleg a Kúria elnökhelyetteseként dolgozik.

 
Patyi András, a Kúria elnökhelyettese előadást tart az id. Martonyi János életpályája és munkássága előtt tisztelgő emlékülésen Szegeden 2023. május 5-én. 
Fotó: MTI/Rosta Tibor
 

Varga Réka az ELTE-n végzett, egyetemi docens a tudományos-oktatói fokozata a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi jogi tanszékén, egyben a dékáni posztot is betölti. Varga Réka emellett jelenleg az igazságügyi tárca főtanácsadója. Áder 2021-ben rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki, írja a 24.hu. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk