Munkaügyi pert indított a Corvinus kirúgott oktatója

  • narancs.hu
  • 2023. november 24.

Belpol

Ádám Zoltán azt követeli, hogy helyezzék vissza az állásába, az egyetem pedig fizessen sérelemdíjat.

Ádám Zoltán munkaügyi pert indított a Budapesti Corvinus Egyetemmel szemben – értesült a Telex. Az egyetemről azonnali hatállyal kirúgott oktatót védő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) csütörtök este adta be a keresetet a Fővárosi Törvényszéken. A Corvinus volt docense azt követeli a perben, hogy helyezzék vissza az állásába, és fizessen neki sérelemdíjat az egyetem.

Ádám Zoltán ügyvédei szerint a Corvinus joggal való visszaélést követett el, korlátozva a szólásszabadsághoz való jogot, amikor azonnali hatállyal kirúgott egy közérdekű bejelentőt.

Mint ismert, október 24-én a Budapesti Corvinus Egyetem azonnali hatállyal megszüntette a vizsgabotrányként elhíresült ügyben etikai vizsgálatot kezdeményező docens munkaviszonyát. Ádám Zoltán azért kezdeményezte az eljárást, mert az egyetem vezetői elintézték, hogy egy diák elkülönítve, külön vizsgasort kitöltve teljesíthessen egy tárgyat. Mindezt azután, hogy a diák gazdag és befolyásos szülei panaszkodtak az egyetem vezetésénél, mert Ádám Zoltán és kollégái nem engedték levizsgázni a gyereküket a tárgyból, amelyből nem teljesítette a félév során előírt követelményeket.

Az Ádám Zoltán bejelentése alapján indított vizsgálatok első fokon elmarasztalták az egyetem akkori rektorát, Takáts Elődöt és a Corvinus két dékánját. Másodfokon azonban felmentette őket az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma és a rektorhelyettes. Takáts Előd a másodfokú, felmentő döntés bejelentésének napján lemondott a rektori posztról.

Az egyetem vezetése az etikai eljárás után egy másik, úgynevezett szabálytalansági eljárást is kezdeményezett, amelynek során Ádám Zoltántól emaileket kért be az eljárást vezető kancellár. Az oktató elküldte az emaileket, ám a kancellár további emaileket kért, mire Ádám Zoltán saját bevallása szerint sem túl kedves stílusban reagált, értetlenkedve, hogy mit keresnek még rajta, és többször is kifejtette, hogy az eljárást alibivizsgálatnak tartja. A kancellár nem írta meg, hogy pontosan milyen leveleket hiányol még, október 24-én azonban azonnali hatállyal menesztették Ádám Zoltánt, mondván, hogy hátráltatta az eljárást, és elfogadhatatlan hangnemben kommunikált a munkáltatójával. A TASZ jogászai szerint az azonnali felmondást mondvacsinált okokra alapozta az egyetem, a valódi ok pedig az volt, hogy az oktató kellemetlen helyzetbe hozta az egyetem vezetését az etikai vizsgálat kezdeményezésével.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk