Rendkívüli parlamenti ülést hív össze az ellenzék a svédek NATO-csatlakozásáról

  • narancs.hu
  • 2024. január 29.

Belpol

Kövér Lászlónak kötelező kiírnia, de az egyáltalán nem biztosított, hogy ez érdekelni fogja a Fideszt.

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeztek az ellenzéki képviselők, hogy az Országgyűlés mihamarabb döntsön Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról. Levelükben arra kérik Kövér László házelnököt, hogy február 5-ére, azaz jövő hétfőre hívja össze a parlamentet.

Ilyenkor ha a képviselők egyötödének összejön az aláírása, akkor a házelnöknek kötelező kiírnia a rendkívüli ülést, és mivel az MSZP kezdeményezéséhez csatlakozott a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Párbezéd is, így ezzel nem lesz gond. A házelnöknek a házszabály szerint az javasolt, hogy legkésőbb a felkérést követő nyolc napon belül hívja össze az Országgyűlést.

Az persze kérdés, hogy a Fidesz mennyire lesz hajlandó bármiféle gesztusra, hiszen eddig is volt már rendkívüli ülés, és eddig is azzal oldották meg, hogy nem mentek rá be, amitől automatikusan határozatképtelenné válik az országgyűlés.

A török parlament múlt kedden szavazta meg az északi ország csatlakozását. Ezzel Magyarország lett az utolsó NATO-tagállam, amelyik még nem hagyta jóvá a skandináv ország belépését a katonai szövetségbe, bár értelmezhető okot egyetlen politikus sem mondott azzal kapcsolatban, hogy mi ennek az oka.

Orbán Viktor, aki többször is hangsúlyozta, nincs együttmozgás a törökökkel, most már azt ígérte, hogy az első adandó alkalommal lezárják itthon is ezt a kérdést. Tulajdonképpen ez az első adandó alkalom.

Az ülésen a tervek szerint a DK egyik törvényjavaslatát is tárgyalnák, amely a párt szerint a magyar munkavállalók védelmét biztosítaná, és szigorúbb engedélyeztetési eljárásokat, valamint fokozott munkaügyi ellenőrzéseket írna elő az akkumulátorgyáraknak. Ugyancsak napirendre vennék a Momentum méltóságteljes életvégi döntésről szóló határozati javaslatát is.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk