Újabb száz lélegeztetőgépet küld Ukrajnának a kormány

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 22.

Belpol

Ebből 24 darab a gyakran meghibásodó, füstölős fajtából való.

Magyarország újabb száz lélegeztetőgépet küld Ukrajnának a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül – derül ki a csütörtök estei Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból, amit a hvg.hu vett észre.

A kormány nem először ajándékoz lélegeztetőgépeket Ukrajnának, ottani egészségügyi intézményeknek. A határozathoz mellékelt lista szerint az elajándékozott gépek két típusból állnak össze, kisebb részük, 24 darab eszköz a kínai Beijing Aeonmed VG70-es típusú gép. Ebből a típusból tavaly februárban 65 darabot küldött Ukrajnának a kormány.

A lap emlékeztetett, 

ez az a típus, amiből a Covid-járvány idején a külügyi tárca sokat rendelt egy szlovák cégen keresztül 78 ezer eurós, vagyis mai árfolyamon mintegy 30 milliós darabáron.

Mivel sok volt belőle, ez a típus nagy számban került annak idején a magyar kórházakba is. A Direkt36 2021 végén írt erről a típusról, mivel bár akkor ezt tartották az egyik legjobb kínai lélegeztetőgépnek, a gyártó több „sürgős biztonsági figyelmeztetést” is kiadott, olykor szoftverhiba, másszor a kézikönyv pontatlanságai miatt. A magyar kórházakban a beüzemelésük során ráadásul a 10 százalékuk füstölni kezdett.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk