Vezetői utasítás tiltotta el a bírókat a Helsinki Bizottság képzéséről

  • narancs.hu
  • 2019. május 24.

Belpol

A kormánypropaganda kirohanásai mellett már az OBH sem akar (szigorúan szakmai alapon sem) együttműködni a jogvédő szervezettel.

Vezetői levélben tiltották le a bírókat a Magyar Helsinki Bizottság képzéséről – tudta meg az Index.

"Amennyiben a Magyar Helsinki Bizottságtól képzésre szóló felhívást, meghívást kap, kérem, hogy arról haladéktalanul tájékoztatni szíveskedjen. Tájékoztatom, hogy az OBH a bírák vagy igazságügyi alkalmazottak képzésén való részvételét nem támogatja. A képzés szakmai tartalmáról nem rendelkezünk információval, annak kialakításába a bírósági szervezet nem került bevonásra" – ezt a szöveget küldte körbe a Pest megyei bírósági vezetőknek május közepén a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, Gerber Tamás, akit január 15-i hatállyal nevezett ki Handó Tünde, az OBH elnöke.

A lap emlékeztet, hogy a Helsinki Bizottság az elmúlt tíz évben számtalan szakmai képzést, workshopot tartott már bíróknak, ügyvédeknek, ügyészeknek, ezeken többször is képviseltette magát az Országos Bírói Hivatal is.

Tavaly ősz óta viszont egyre világosabb, hogy megváltozott az együttműködési hajlandóság az OBH részéről. Pedig a témák továbbra is szigorúan szakmaiak, nincs közük a politikához – nyilatkozta Kádár András Kristóf, a szervezet társelnöke.

Ahhoz, hogy normálisan végezhessék a jogvédői munkát, konstruktív párbeszédre van szükség a hatóságokkal, erre konferenciák, képzések, interjúk alkalmával van lehetőség.

A Helsinki szerint az utóbbi időben több kérésüket is furcsa indokokkal utasította vissza a Handó Tünde vezette OBH.

Az Országos Bírói Hivatal az Index kérdéseire érdemben nem válaszolt, csak annyit írtak, hogy kérdéseikkel forduljanak a programot szervező Helsinki Bizottsághoz.

Figyelmébe ajánljuk