Kéthetes karanténba kell vonulniuk a Nagy-Britanniába érkezőknek

  • narancs.hu
  • 2020. május 22.

Külpol

Június 8-tól.

Június 8-ától kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek –jelentette be pénteken a brit belügyminiszter. Priti Patel közölte, hogy a rendelkezés megsértőinek ezer font (390 ezer forint) pénzbírságot kell fizetniük.

A rendelkezés nem vonatkozik az Írországból Nagy-Britanniába utazókra.
A karanténszabály pénteken ismertté vált szövegében ugyanakkor nincs utalás arra, hogy a Franciaországból érkezők is mentességet kapnának.

A londoni miniszterelnöki hivatal május eleji közlése szerint Boris Johnson brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök telefonon megállapodott arról, hogy a Franciaországból Nagy-Britanniába érkezőkre nem vonatkoznak karanténintézkedések.
Brit kormányforrások azonban nem sokkal később már azt közölték, hogy a szabályozás a Franciaországból érkezőkre is vonatkozik, és a pénteken ismertetett részletek ezt támasztják alá.

Mindenkinek, aki az országba érkezik, igazolnia kell, hogy hol fog tartózkodni, tette hozzá Patel. A belügyminiszter közölte azt is, hogy ha szükséges, tovább fogják szigorítani a büntetés mértékét.

A karantén betartását véletlenszerű ellenőrzésekkel fogják megfigyelni, azok a külföldiek pedig, akik nem hajlandóak együttműködni, kitoloncolásra számíthatnak.A szabályokat háromhetente fogják felülvizsgálni.

A belügyminiszter elmondta azt is, hogy a kormány szorosan együttműködött a gazdasági szereplőkkel, és ennek fényében lesznek azért kivételek: aki Írországból érkezik például, arra nem fognak vonatkozni a korlátozások.

A karantén nem fog vonatkozni a fuvarozókra sem, ahogy a gyümölcsszedőkre sem, ha ott laknak majd, ahol a munkájukat is végzik.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.