Orbán szlovén barátja kilép a Néppártból, ha kizárják a Fideszt
D_KOS20180511021.jpg

Orbán szlovén barátja kilép a Néppártból, ha kizárják a Fideszt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. március 14.

Külpol

A Janez Janša volt szlovén miniszterelnök vezette szélsőjobboldali SDS elhagyja a Néppártot, és külön szövetséget alakít Orbánnal, ha a Fideszt kizárják.

A szlovén szélsőjobb vezére, Janez Janša régóta jó barátságot ápol Orbán Viktorral, erről itt írtunk részletesen.

Branko Grims az SDS egyik vezető politikusa most a  Demokracija című lapnak nyilatkozott, melynek tulajdonosa Habony Árpád korábbi üzlettársa, Schatz Péter. Orbán már többször is segített Janša pártjának, most pedig a szlovének nyúltak a Fidesz alá.

Grims azt mondta ugyanis: „nem fecsérelhetünk egy percet sem egy olyan csoportra, amely kiutasítja vagy kilöki Orbánt a soraiból“. Hozzátetette: egy ilyen forgatókönyv esetén az SDS egy új politikai csoportosulást keres majd magának Orbán Viktorral a visegrádi négyek keretében. Grims kifejtette, hogy az EPP-n belül működő baloldali erők ki akarnak zárni, de legalábbis kiszorítani pártcsaládon belül mindent, ami jobboldali, hogy aztán egy ilyen EPP-t csatlakoztassanak a baloldali blokkhoz, élén a szocialistákkal. 
Az EPP szlovén tagpártjai közül a parlamenten kívüli Szlovén Néppárt (SLS) is ellenzi a Fidesz kizárását, a valamivel liberálisabb Új Szlovénia (NSi) azonban a Fidesz-tagság felfüggesztését támogatja. 
Az Európai Néppárt tizenkét tagpártja kilenc országból kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. Az ügy a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt március 20-i ülésén, az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozójának előestéjén kerülhet terítékre.

Azt, hogy kicsoda valójában Janez Janša, itt olvashat.

Figyelmébe ajánljuk