Rendkívüli ülést tartanak az EU külügyminiszterei

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. augusztus 12.

Külpol

A fehéroroszországi események, a libanoni robbanást követő helyzet és a Földközi-tenger keleti medencéjében zajló török szénhidrogén-kutatások miatt.

Rendkívüli ülést tartanak pénteken az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei a hétvégi fehéroroszországi elnökválasztás nyomán kialakult állapotokkal, a libanoni robbanást követő fejleményekkel és a Földközi-tenger keleti medencéjében zajló török szénhidrogén-kutatásokkal kapcsolatban – közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán.

Josep Borrell Twitter-üzenete szerint a "fontos kérdések megvitatása" céljából összehívott ülés péntek délután lesz. Szóvivője útján az uniós diplomácia vezetője azt közölte, a tanácskozást videókonferencia keretében tartják.

Információk szerint a miniszterek olyan belarusz főhivatalnokokkal szembeni szankciókról tárgyalhatnak, akik felelősei voltak a megmozdulásokat kiváltó vasárnapi elnökválasztásnak, az indokolatlan letartóztatásoknak, valamint a választási eredmények meghamisításának.

Diplomáciai tájékoztatás szerint a videokonferencia nem teszi lehetővé szankciós határozatok meghozatalát, de előkészíthetik őket, felgyorsítva a konkrét intézkedések elfogadásának folyamatát.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.