Soros félti Európa jövőjét, szerinte az EU széteshet, mint annak idején a Szovjetunió

  • narancs.hu
  • 2019. február 12.

Külpol

„Az egyesült Európa álma a 21. század rémálmává válhat.”

„Európa, kérlek ébredj fel” címmel közölt publicisztikát Soros György a Project Syndicate oldalán – szúrta ki a hvg.hu. A milliárdos sorra veszi az Európát érintő kihívásokat és veszélyeket, közben arra figyelmeztet, ha nem védjük meg az európai értékeket, akkor könnyen úgy járhat az EU, mint annak idején a Szovjetunió.

A májusi EP-választásokkal kapcsolatban az a meglátása, hogy az Európa-ellenes erők versenyelőnyben vannak. Ezt pedig az elavult pártrendszerekkel magyarázza. A Néppártról egyáltalán nincsen jó véleménnyel, mivel úgy látja, az EPP elvesztette azokat az elveket, amelyeket korábban vallott, ezt bizonyítja, hogy Orbán Viktor és a Fidesz még mindig a Néppárt tagja.

Az elavult pártrendszerrel magyarázza azt is, ami éppen Nagy Britanniában történik. Soros lényegében az EU megreformálását sürgeti, mert jelenleg mindez a Szovjetunió bukása előtti állapotokra emlékezteti. Annak érdekében, hogy az összeomlás ne következzen be, első lépésként azt kell felismerni, hogy mekkora az EU-t fenyegető külső és belső veszély, második lépésként pedig mobilizálni kell az Európa-párti erőket és meg kell védeni az EU alapvető értékeit. Különben az egyesült Európa álma a 21. század rémálmává válhat.

Figyelmébe ajánljuk