Közleményükben azt írják, hogy örülnek: ők és az alkalmazottjaik családja is bekerül abba a körbe, akiket a kormány segíteni szeretne.

Megköszönik a VOSZ és a MÁSZ segítségét és igyekeznek fenntartani a kapcsolatot a kormánnyal.

Miről döntött a kormány?

A szerdai kormánydöntés értelmében a kisebb benzinkutak az üzemanyagár-stoppal érintett üzemanyagok értékesítése után literenként 20 forint támogatást kapnak 3 hónapra (március, április, május). Ezért cserében nem tarthatnak üzemszünetet és meg kell tartaniuk dolgozóikat. Elengedik az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerből (EKR) származó kötelezettségeket valamennyi, benzinkutat üzemeltető vállalkozás számára három hónapra.

Biztosítják annak a jogi lehetőségét, hogy a kis benzinkutaknak csak a személygépjárműveket, a motorkerékpárokat és a mezőgazdasági gépeket kelljen kötelezően kiszolgálniuk, a 3,5 tonnát meghaladó kamionokat és buszokat nem.

Az állami, illetve önkormányzati ingatlanban működő üzemanyagtöltő-állomásokat mentesítik a bérleti díj fizetési kötelezettség alól 2022. március, április és május hónapokra - írja György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Facebookon.

Korábbi döntések

A kormány már napokkal ezelőtt megállapodott kis benzinkutakkal, hogy

  1. Hitelmoratóriumot vezetnek be.
  2. Január elseje és május 31-e között elengedik a szociális hozzájárulási adót töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatottig.
  3. Valamennyi benzinkút számára ideiglenesen eltörlik a külföldről beszerzett energiára kivetett adót.
  4. Fejlesztési támogatásban részesítik a vidéki kisbenzinkutakat, hogy képesek legyenek a 24 órás kiszolgálásra. 14 millió forintos beruházásból 10 millió forintot átvállal az állam.
  5. 0 százalékos áthidaló hitelt vezetnek be.
  6. Elengedik a készletezési díjat.

A kormány pár napja úgy döntött, hogy a benzin és a gázolaj bruttó nagykereskedelmi eladási árát is befagyasztotta 480 forinton nem csak a kiskerárat, amelynek már tavaly november óta ennyi a maximuma. Ez az ár a kiskereskedőknek történő értékesítés során alkalmazható.

Emellett változott a benzin és a gázolaj jövedéki adótartalma is: nettó 5-5 forinttal csökkent: így a benzin jövedéki adótartalma 115 Ft/liter, a gázolaj jövedéki adótartalma: 105,35 Ft/liter.

Elszállnak az árak, de nem érezzük

A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 11 forinttal emelkedik pénteken, a gázolajért pedig 17 forinttal kell többet fizetnie annak, aki a nagykereskedőtől vásárol direktben üzemanyagot, ez alól kivételt jelentenek a benzinkutak - írta korábban a Holtankoljak.hu.

Ha nem lennének befagyasztva az árak, akkor

  • a 95-ös benzin 553 forintba,
  • a gázolaj pedig 574 forintba

kerülne literenként.