Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár Razvan Cuc közlekedési miniszter álhírnek nevezte, hogy betiltották volna az Ubert és a többi internetes fuvarmegosztó céget, csütörtöktől tetemes bírságot kockáztatnak a fizető utasaikat fuvarmegosztó alkalmazásokkal szerző gépkocsivezetők, akik nem rendelkeznek taxiengedéllyel.

A szaktárca hamarosan közvitára bocsátja, majd a kormánnyal is elfogadtatja azt a tervezetet, amely jogilag és műszakilag is szabályozza a fuvarmegosztó alkalmazások használatát az üzletszerű személyszállításban.

A román kormány március végén a taxisok nyomására fogadta el a most hatályba lépett, az alkalmi engedély nélküli személyfuvarozás leleplezését megkönnyítő rendeletét.

Az Uber betiltásáért több ízben is tüntetéseket szervező taxisok azt kifogásolták, hogy míg az ő működésüket számos engedély beszerzéséhez kötik, és alapfeltétel a kizárólag személyszállításra használt gépkocsi, az - utasok és autósok egymásra találását segítő - internetes alkalmazásokat működtető cégeknél bárki üzletszerű személyszállításra használhatja autóját, márpedig ez tisztességtelen konkurenciát jelent számukra.

A hivatalos fuvarozók által "kalóztaxisoknak" nevezett gépkocsivezetők megbírságolását eddig gyakorlatilag lehetetlenné tette az, hogy a taxitörvény szerint csak a "rendszeres" engedély nélküli üzletszerű személyszállítást lehetett büntetni, márpedig a rendszerességet egy egyszerű közúti ellenőrzés során nem lehet megállapítani.

A gazdasági szaksajtó szerint Romániában több tízezer - jövedelme után adózó és tb-járulékot fizető - gépkocsivezető áll szerződéses viszonyban az Uber, a Bolt (korábban Taxify) és a Clever fuvarmegosztókkal, és több mint kétmillió utas használja rendszeresen szolgáltatásaikat.

A csütörtökön hatályba lépett rendelettel törölték a "rendszeres" kifejezést, így ezentúl az alkalmi "taxisok" helyszíni megbírságolására is lehetőség nyílt Romániában - írta az MTI.