A Gladbach 93 percig a kaput sem „találta”, könnyedén nyert Budapesten a Man. City

B. Á./ K. T. I.B. Á./ K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.02.24. 20:50
null
Bernardo Silva góljával került előnybe a Manchester City (Fotó: Török Attila)
A Manchester City 2–0-ra legyőzte a Borussia Mönchengladbachot a német csapat pályaválasztása mellett Budapesten, a Puskás Arénában lejátszott Bajnokok Ligája nyolcaddöntős mérkőzésen.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH (német)–MANCHESTER CITY (angol) 0–2 (0–1)
Budapest, Puskás Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: Artur Dias (portugál)
GLADBACH: Sommer – Elvedi, Zakaria, Ginter – S. Lainer (Lazaro, 63.), Neuhaus, Kramer, J. Hofmann (H. Wolf, 87.), Benszebaini – Pléa (M. Thuram, 63.), L. Stindl (Embolo, 74.). Vezetőedző: Marco Rose
MAN. CITY: Ederson – Walker, Rúben Dias, Laporte, Cancelo – Gündogan, Rodri, Foden (Ferran Torres, 80.) – Sterling (Mahrez, 69.), Gabriel Jesus (Agüero, 80.), Bernardo Silva. Menedzser: Pep Guardiola
Gólszerző: Bernardo Silva (29.), Gabriel Jesus (65.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A két régi ismerős.

A Manchester City és a Borussia Mönchengladbach találkozójának ennél találóbb szlogenjét nem is találhatnánk: a két csapat hetedszer mérkőzött meg egymással az európai kupaporondon és egyik csapat sem találkozott mással többször a BL-ben vagy az El-ben.

A 62. percben jártunk, amikor Alassane Pléa a háta mögül amolyan félig skorpió, félig ollózó mozdulattal megpróbálta a Puskás Aréna ezúttal manchesteri kapujára húzni a labdát. A mozdulat szépségdíjas volt, de az eredményessége finoman szólva is megkérdőjelezhető. A kaput ugyanis nem találta el… Viszont ez volt szerda este az első olyan próbálkozás a Borussia Mönchengladbach részéről, amelyet egyáltalán gólszerzési kísérletnek lehetett minősíteni.

A sors fintora, hogy amint életjelet adott magáról Marco Rose együttesének támadószekciója, rögtön gólt is kapott a német csapat. A meccsen már a másodikat. Merthogy a 29. percben Joao Cancelo jó ütemű előretörése majd beadása után Bernardo Silva fejjel már egyszer bevette Sommer kapuját (0–1). A másodikat Gabriel Jesus kotorta három méterről a hálóba, de a gólban ismét csak főszerepet játszott a „portugál tengely”, Cancelo a hosszúra tekeredő beadását ugyanis Bernardo Silva bólintotta az érkező brazil elé, ezzel megteremtve a ziccert (0–2).

Egy kis stat: Gabriel Jesus a szerdaival együtt összesen ötszöt lépett pályára a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, mind az öt meccsén gólt szerzett, mindegyiken egyet-egyet. Eközben Bernardo Silva a 35 gólját szerezte tétmérkőzésen a City mezében, ám csupán a harmadik fejest.

Ha nincs Rodri 93. percben eladott labdája, akkor a Gladbachnak nincs kaput eltaláló kísérlete sem, Ederson viszont bravúrral védte a hazaiak ziccerét.

Az ember érzése az volt, az angol bajnokságban magabiztos előnnyel vezető Manchester City közel sem hajtotta ki magát – sem védekezésben, sem támadásban. A két gól nyolc kísérletből és négy kaput eltaláló lövésből, fejesből jött össze Pep Guardiola tanítványainak, mindezt 60 százalék feletti labdabirtoklással.

Ez pedig a visszavágóra tekintve nem sok jóval kecsegtet a németeknek.

A GÓLOK


A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
Atalanta (olasz)–Real Madrid (spanyol) 0–1
(F. Mendy 86.)
Kiállítva:
Freuler (17.)

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+3. PERC: VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+3. PERC: Rodri hibája után Wolf szépíthetett volna, de Ederson bravúrral hárított.

Három perc a ráadás.

87. PERC: Nem is tudja folytatni, Wolf jött a helyére.

A Gladbach játékosa lent marad, ápolni kell.

84. PERC: Hofmann akadt fent Cancelón a tizenhatoson belül, nincs büntető.

83. PERC: Mahrez került helyzetbe Agüero gyönyörű labdaérintése után, az estében ellőtt labda Sommer ölében kötött ki.

Gabriel Jesus növelte a City előnyét (Fotó: Török Attila)
Gabriel Jesus növelte a City előnyét (Fotó: Török Attila)

80. PERC: Torres és Agüero is kap néhány percet, Foden és Gabriel Jesus ment le.

78. PERC: Gündogan fejelte le a labdát Foden elé, aki kapásból a kapu fölé bombázott.


74. PERC: Stindlt Embolo váltja.

69. PERC: Sterlingnek ennyi volt, Mahrez érkezik.

65. PERC: GÓÓÓL, OTT A MÁSODIK! Az első találathoz hasonló akció némi ráadással, Cancelo labdáját most továbbfejelte Bernardo Silva, a középen érkező Gabriel Jesus pedig a védőjét megelőzve a hálóba lőtt (0–2).

63. PERC: Kettős csere a Gladbachnál, Lazaro és Thuram érkezett Lainer és Pléa helyett.

63. PERC: Zakaria beadása most jó volt, Pléa gyönyörű mozdulattal, sarokkal tette kapu felé a labdát, nem sokkal tévesztette el a jobb alsót.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

60. PERC: Zakaria nyert meg egy versenyfutást, ám hiába volt létszámfölényben a német csapat, az elhamarkodott passz gyorsan lezárta az egyébként ígéretes lehetőséget.

54. PERC: MI MARADT KI?! Gabriel Jesus csapott le Benszebaini borzasztó passzára, a brazil már szemben állt Sommerrel, de túl sokat várt, így Elvedi beérte és becsúszva szerelte.

50. PERC: Foden szlalomozott keresztül több emberen is, némi szerencse is kellett német részről, hogy nem lett belőle nagyobb baj.

46. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!

A másik mérkőzésen az emberhátrányba került Atalanta egyelőre tartja magát a Real Madrid ellen.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. PERC: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+1. PERC: Foden cselezett befelé, ám ő sem célzott pontosabban, mint néhány perce Cancelo.

Egy perc a ráadás.

40. PERC: Cancelo jól kényszerítőzött, a lövés viszont jócskán célt tévesztett.

A gól előtti pillanat (Fotó: Török Attila)
A gól előtti pillanat (Fotó: Török Attila)

33. PERC: Sterling próbálta erőltetni megint az egy az egy elleni helyzetet, ismét csak kevés sikerrel...

Bernardo Silva 13 meccs után talált be ismét a legrangosabb európai kupasorozatban, 2019 áprilisa óta várt erre a pillanatra.

29. PERC: GÓÓÓL, VEZET A MANCHESTER CITY! Cancelo tökéletesen ívelt az ötöshöz, Bernardo Silva pedig mintaszerűen a jobb alsóba bólintott (0–1).

27. PERC: Benszebaini becsúszva rárúgta Sterlingre a labdát, így még a szöglet sem jött össze. A szélső tizenegyest reklamált, VAR-ral megnézték a biztonság kedvéért, de nincs büntető.

18. PERC: Bealudt a City védelme, Lainer a leshatárról kiugorva mehetett a jobb szélen, a középre tett labdája viszont kicsit rövid lett a társnak, így a visszafutó angolok menteni tudtak.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

16. PERC: Elképesztő kavarodás a németek kapuja előtt, Gabriel Jesus, majd Sterling is túl sokat várt, így egyikük sem tudott lőni, végül a jó területszűkítés miatt a City kénytelen volt visszafelé játszani a labdát, így elhalt az akció.

Habár a City veretlen jelenlegi ellenfelével szemben a Bajnokok Ligájában (három győzelem, egy döntetlen), az egyetlen párharcuk egy európai kupasorozat kieséses szakaszában a Gladbach továbbjutásával zárult (4–2, 1978–1979-es UEFA-kupa-negyeddöntő).

9. PERC: Foden száguldott végig a bal oldalon, erőteljes beadását kivágták a védők.

8. PERC: Foden tesztelte Sommert, ennél több kell a gólhoz.

6. PERC: Ezúttal kicsit hosszan tolta meg az angol az egyébként remek kiugratást, de a szereléshez kellett Ginter jó keresztezése is.

Laporte, a százados

5. PERC: Walker hiába szerezte vissza a labdát, Sterling kicselezte magát az alapvonalon túlra.

3. PERC: Cancelo unta meg a passzolgatást, az ívelésére Sommer csapott le.

1. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! A Manchester City indította útjára a labdát.

Tiszta feketében a Gladbach, égszínkék-fehérben a Manchester City.

Az Atalanta–Real Madrid tudósítását itt tekintheti meg!

A mai menü

A mérkőzés játékvezetője a portugál Artur Dias.

Egészen különleges edzést végeztek szerda délelőtt a Manchester City elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőre készülő Borussia Mönchengladbach futballistái, akik a Király utcában futottak néhány kört!

A találkozót a Spíler2 élőben közvetíti.



Köszöntjük kedves olvasóinkat a Borussia Mönchengladbach–Manchester City Bajnokok Ligája-mérkőzés online tudósításában. Hamarosan kezdünk, tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Ismét Bajnokok Ligája-mérkőzésnek ad otthont a budapesti Puskás Aréna: a Premier League-ben éllovas Manchester City a Borussia Mönchengladbach „vendégeként” lép pályára szerda este. Pep Guardiola, az angol csapat menedzsere nem számít könnyű meccsre, míg a másik oldalon Marco Rose izgatottan várja az összecsapást.

A nyolcaddöntős párharc első mérkőzését azért nem a német együttes otthonában rendezik meg, mert Németország a koronavírus-járvány miatt beutazási tilalmat vezetett be többek között Nagy-Britanniára vonatkozóan is.

A múlt héten emiatt az RB Leipzig – Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal a soraiban – a Liverpoolt fogadta a Puskásban (0–2). Illetve a Wolfsberger AC–Tottenham Európa-liga-találkozót (1–4) is itt rendezték meg csütörtökön.

„Nathan Aké kivételével minden játékosom bevethető – idézi az UEFA hivatalos honlapjaPep Guardiolát, a Manchester City spanyol menedzserét. – A Gladbach jó a labdakihozatalban és a kontrái veszélyesek a gyors támadóinak köszönhetően. A német csapatok mindig veszélyesek. A Gladbach-játékosok jól érkeznek a kapu elé, és a középpályások pontosan tudják, mi a feladatuk. Nem számítok másra.”

„Izgatott vagyok, hogy a srácok ilyen mérkőzésen játszhatnak
– így Marco Rose, a Borussia Mönchengladbach német trénere, aki a következő idénytől a Borussia Dortmund vezetőedzője lesz. – Remélem, amikor a meccs előtt ágyba kerülnek, eszükbe jut, milyen érzés volt, amikor Madridban megtudtuk, hogy továbbjutottunk. Ha van, amit a Manchester City nem szeret, az, ha nincs nála a labda. Bátran kell futballoznunk, és hősiesen kell védekeznünk. Az én csapatom minden kétséget kizárólag képes erre.”

A Gladbach története során először jutott be a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába, míg a Manchester City sorozatban nyolcadszor szerepel a nyolcaddöntőben, sőt a legutóbbi három kiírásban a negyeddöntőig jutott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik