Danyiil Medvegyev 2020-ban az ATP világbajnoka

Vágólapra másolva!
2020.11.22. 18:50
null
Medvegyev 2020 bajnoka az ATP-nél (Fotó: AFP)
Az orosz Danyill Medvegyev nyerte meg a férfi teniszezők Londonban rendezett ATP-világbajnokságát, a fináléban döntő szettben múlta felül az osztrák Dominic Thiemet. Medvegyev csak a második orosz teniszező, aki világbajnoki címet tudott szerezni, hazájából az első Nyikolaj Davigyenko volt 2009-ben.

 

TENISZ
ATP-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
EGYES DÖNTŐ
Danyiil Medvegyev (orosz, 4.)–Dominic Thiem (osztrák, 3.) 4:6, 7:6 (7–2), 6:4

Miután az idei Australian Opent Novak Djokovics, a Roland Garrost Rafael Nadal nyerte meg – és valószínűleg a US Open is Djokovicsé lett volna, ha nem találja el labdával dühében, véletlenül a vonalbírót –, korai generációváltásról beszélni, de az biztos, hogy a „fiatalok” egyre inkább felzárkóznak a 30 feletti klasszisokhoz. A fiatalokat azért írjuk idézőjelben, mert nem tinédzserekről van szó: a világbajnokság vasárnapi döntőjében például a 27 éves Dominic Thiem csapott össze a 24 esztendős Danyiil Medvegyevvel.

Ez volt az utolsó vb-mérkőzés a londoni O2 Arenában, a verseny jövőre Torinóba költözik. Angliában új szintre emelték az eseményt, hiszen 2009-ben még őrült ötletnek tűnt, hogy mindennap a délutáni és az esti programra külön-külön adnak el 17-17 ezer jegyet, ám a terv bevált, folyamatosan telt ház előtt léphettek pályára az idény legjobb férfi játékosai. Sajnos a világjárvány miatt úgy búcsúzik Londontól a vb, ahogyan korábban senki sem hitte volna: zárt kapuk mögött.

Bár a koronavírus a teniszt sem kímélte – féléves kényszerszünet, buborékban tartott tornák, állandó tesztelés, szigorú szabályok –, és minden résztvevő hiányolta a szurkolókat, a 2020-as világbajnokságot meglepően magas színvonalú találkozók és izgalmak jellemezték. A csoportkörben Nadalnak a címvédő Sztefanosz Cicipasszal, Djokovicsnak a 2018-as bajnok Alexander Zverevvel kellett ki-ki meccset vívnia a továbbjutásért, a legjobb négy között pedig Nadalt Medvegyev, Djokovicsot Thiem búcsúztatta három pazar játszmában.

A döntő sem volt rosszabb, sőt! Két szetten keresztül érződött, hogy Thiem a rutinosabb: ő már 2016 júniusa óta top 10-es, ebben az évben nyert Grand Slam-tornát, a tavalyi világbajnokságon a fináléig jutott, miközben Medvegyev csak 2019 júliusától tagja a legjobb 10-nek, és az előző vb-n mérkőzést sem nyert.

A világranglistán harmadik osztrák 6:4-re hozta az első játékrészt, a második rövidítésében pedig az első két pontot ő szerezte meg, és mivel a rövidítésekben a mezőny egyik legjobbjává vált az elmúlt 1-2 évben, úgy tűnt, hamarosan magasba emelheti a trófeát. Csakhogy Medvegyev egyik erőssége, hogy teljesen váratlan szituációkban, egyik pillanatról a másikra képes sokkal magasabb színvonalon teniszezni: sorozatban hét labdamenetet nyert meg, többségét kiváló ütésekkel, így jöhetett a döntő játszma.

A vb-n két nyert szettig tartanak az összecsapások, nem háromig, mint a Grand Slameken: a szombati csaknem háromórás elődöntők és a vasárnapi két óra ellenére a folytatásban sem spóroltak az energiával, elképesztő labdameneteket nyertek meg felváltva. Medvegyev rövid időn belül öt fogadóelőnyt hagyott kihasználatlanul, ám végig fegyelmezetten játszott – ebben rengeteget fejlődött –, és a hatodikat már értékesítette egy röptével. A brékelőnynél viszont nagyobb bravúr, hogy ezt a vezetést higgadtan meg is tudta tartani karrierje eddigi legnagyobb sikerének kapujában, 2 óra 43 perc alatt 4:6, 7:6, 6:4-re győzött 2020 utolsó rangos teniszmérkőzésén.

A 24 éves játékosnak általánosságban nem volt jó idénye – már ami maradt belőle a világjárvány miatt –, ám az év végére összeszedte magát, megnyerte a párizsi mestertornát, majd a londoni vb-t. Medvegyev ismét bizonyította, hogy itt a helye, hosszú távon számolni kell vele az élmezőnyben – 2009-ben Nyikolaj Davigyenko győzelmét hozta az első londoni vb, most egy másik orosz sikerével búcsúzik a sorozat Angliától.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik