Tokió 2020: letette az esküt a magyar olimpiai csapat

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.07.01. 18:55
Csütörtökön ünnepélyes keretek között letette az esküt a magyar olimpiai csapat – a fogadalomtétel szövegét két ifjúsági olimpiai bajnok, Késely Ajna úszó és Péni István sportlövő mondta.
A fogadalomtétel Késely Ajna és Péni István mondta (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
A fogadalomtétel Késely Ajna és Péni István mondta (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

„Ez egy soha vissza nem térő alkalom”
„Már a felkérés megtisztelő volt, ott állni a színpadon, és mondani az esküt, még inkább. Ez egy soha vissza nem térő alkalom, ennek megfelelően az ünnepség előtt volt is bennem egy jó adag izgalom. Ezt az élményt elraktározza az ember, innentől, ha kimondja azokat a szavakat, amelyek benne voltak az eskü szövegében, tudatosul bennünk még inkább, hogy hamarosan kezdődik az olimpia. Az élményt, amely ezen az estén megadatott nekem, viszem magammal – Tokióig és utána is” – mondta Késely Ajna, ifjúsági olimpiai bajnok úszó.

A Nemzeti Táncszínházban gyűltek össze csütörtökön este a Tokióba utazó sportolók és edzőik, valamint a sportvezetők: immár 85 éve hagyomány, hogy minden ötkarikás játékok előtt ünnepélyes esküt tesznek mindazok, akik kiharcolták az olimpián való indulás jogát.

„Páratlan olimpián váltok a magyar csapat tagjává – mondta el ünnepi beszédében Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. – Páratlan évben, páratlan előzmények után kerül megrendezésre ez az olimpia, egy páratlan helyszínen, egy olyan országban, ahol imádják a sportot, amely ország sportágakat adott az olimpiai mozgalomnak. Páratlanok lesznek a körülmények is: az olimpia elhalasztása siker, a körülményeket fogjátok fel valamiféle áldozathozatalként. Kedves sportolók, életetek legnagyobb sportélménye előtt álltok! Három hét múlva fellobban Tokióban egy láng – az olimpián 175 tagú csapat képviseli a magyar színeket, vagyis többen leszünk, mint voltunk Rióban, Londonban és Pekingben. Huszonhárom sportág huszonnyolc szakágában vonulnak fel a magyar sportolók, vagyis régen látott sportági sokszínűségben képviselitek hazánkat. Hajrá, magyarok!”

„Kevés sportolónak van hasonlóban része”
„Fantasztikus érzés volt a színpadon állni. Óriási megtiszteltetés, hogy Ajnával kettőnket kért fel erre a feladatra a Magyar Olimpiai Bizottság – meg is lepett a megkeresés, de természetesen nagyon örültem neki: kevés sportolónak van hasonlóban része. Örülök, hogy képviselhettem a sportágamat, legutóbb 2008-ban Igaly Diána mondta az eskü szövegét, ez a tény is erőt adott nekem. Az, hogy én mondhattam az eskü szövegét olyan elismerés, amely a felkészülésemet is segíti a továbbiakban” – mondta Péni István, ifjúsági olimpiai bajnok sportlövő.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere beszédében kiemelte, hogy a magyar sport mindig is élenjáró volt, a magyar sportolók pedig mindig példát mutattak – nemzeti identitásuk kimutatásában is.

„Önök mindannyian példaképek lesznek. Felelősségük nagy: tisztességgel, küzdéssel, szívvel és lélekkel kell helytállniuk – önmagukért, egymásért és az egész nemzetért” – mondta Kásler Miklós.

A Nemzeti Táncszínház széksorai megteltek az ünnepi műsorra. A miniszteri beszéd után mindenki felállt a helyéről, hogy Késely Ajna úszó és Péni István sportlövő vezényletével letegye az olimpiai esküt.

„Mindent megteszek, hogy a világ legnagyobb sportünnepén eredményesen képviseljem hazámat, Magyarországot” – az eskü utolsó mondata után felcsendült a Himnusz, közben az ötkarikás magyar történelem emlékképei elevenedtek meg a kijelzőn.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik