Kína;Tajvan;

2019-01-02 15:08:26

Lerohanná Kína Tajvant?

Szükség esetén akár erőszakkal egyesítené Kínát és Tajvant Hszi Csin Ping.

A kínai elnök azt közölte, szükséges az ország újraegyesítése és ez meg is fog történni – hangoztatta az Újkína hírügynökség szerint Pekingben elmondott beszédében. Mint fogalmazott, a független Tajvan ellentmond a történelem logikájának és zsákutcába is vezet.

Hszi Csin Ping hozzátette, hazája békés úton kívánja elérni az újraegyesítést, de „nem ad esélyt semmiféle szeparatista tevékenységnek”. 

A kínai elnök úgy vélte, az újraegyesítés a kínaiak érdekében áll. Hszi beszédét abból az alkalomból tartotta, hogy 1979-ben Peking felszólította Tajvant, térjen vissza Kínához. Hszi Csin Ping a BBC közlése szerint azt is megjegyezte, hogy Tajvan a kínai belpolitika része, s nem fogadja azt, hogy más országok beleszóljanak a kérdésbe.

Tajvan felett az ellenőrzést 1895 és 1945 között a Japán Birodalom gyakorolta, amelytől a szigetet a Kínai Köztársaság a második kínai–japán háború eredményeképp szerezte vissza. Négy évvel később a nacionalisták elvesztették a kontinentális Kína feletti uralmat a kínai polgárháborúban elszenvedett vereség miatt, és a szigetre vonultak vissza. Mintegy kétmillióan leltek menedékre a szigeten. Tajvanra az 1949-ben alakult kommunista Kínai Népköztársaság is igényt tart, mivel önmagát a Kínai Köztársaság utódállamának tartja.

Caj Ing-ven tajvani államfő viszont azt hangsúlyozta, Tajvan sohasem fogja elfogadni az újraegyesítés Pekingből diktált feltételeit. „Megismétlem, Tajvan sohasem fogja elfogadni az egy ország, két rendszer elvét. A tajvaniak döntő többsége is így véli, a szigeten ez a konszenzus. 

 – mondta Caj újévi beszédében.