ellenzék;Orbán Viktor;kormányfő;reakciók;

2019-01-10 14:35:29

"Kár volt ma Orbánnak két órán keresztül zsibbasztania a nyilvánosságot"

Így vélekedik Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a miniszterelnök mai sajtótájékoztatójáról. Az ellenzéki reakciók gyakori közös eleme, hogy Orbán kitért az érdemi kérdések elől. Az MSZP közben bejelentette, a kormánnyal szemben ők Európa-párti kampányt kezdenek.

"Orbán Viktor egy nem létező magyar valóságot festett le" - mondta Szabó Tímea (Párbeszéd) az Ujhelyi Istvánnal (MSZP) közös sajtótájékoztatóján, ahol a miniszterelnök által tartott mai Kormányinfóról osztották meg véleményüket. Szabó szerint a kormányfő a kényes kérdések, így a korrupciót vagy Mészáros Lőrincet feszegetők, elől kitért, a "rabszolgatörvény" kapcsán pedig valójában nem kíváncsi az emberek véleményére . Ujhelyi ezt követően elmondta, pártja a mai nappal Európa-párti kampányt kezd az Európa-ellenes Orbánnal szemben. A két politikus teljes mondandója az alábbi videóban tekinthető meg:

A Demokatikus Koalíció szintén sajtótájékoztatót hívott össze a miniszterelnöki Kormányinfó értékelésére, ezt Arató Gergely országgyűlési képviselő úgy kezdte, az európai értékek és a demokrácia arcon köpése, hogy Orbán Viktor az utóbbi időben kizárólag a saját lakájmédiájának adott interjút, és lényegében ma sem lehetett neki egyetlen érdemi kérdést sem feltenni. A teljes esemény a lenti videóban látható:

A Kormányinfóról számos más ellenzéki szereplő is megosztotta a véleményét, ezek közül az LMP-ből korábban kilépett, most függetlenként dolgozó Hadházy Ákosé volt az egyik legtömörebb. Ő Facebook-bejegyzésében azt írta, mivel Orbán azt mondta, a kormány részéről zéró tolerancia van a korrupcióval szemben, ebből két dolog következik: 

Az LMP másokkal egyetemben többek közt Orbán Viktor mellébeszélésére hívta fel a figyelmet. Az MTI-hez eljuttatott közleményben Keresztes László Lóránt társelnök az ország szuverenitásának védelmével kapcsolatban úgy fogalmazott, az akkor lehetne hatékony, ha az ország erős lenne, 2010 óta azonban minden szempontból gyengült az ország.

A Jobbik parlamenti frakciója Orbán mai szereplése kapcsán azt jegyezte meg, "Orbán Viktor egész évben egyszer áll ki a sajtó ki nem tiltott része elé, ezért azt gondolja, hogy az egész éves hazudozást be kell pótolnia." A párt hozzáteszi, a miniszterelnök éppen akkor beszél a demokrácia fontosságáról, amikor bedarálta annak utolsó bástyáját, a független igazságszolgáltatást.

Orbán sajtótájékoztatójára reagált a Magyar Liberális Párt is, az ő közleményükben többek közt az áll, "a Fidesz és Orbán Viktor ahelyett, hogy a magyar emberek valódi problémáival foglalkozna, a menekültek elleni gyűlöletkeltést folytatja. A következő uniós választás valódi tétje az lesz, hogy a magyar emberek meg tudják-e állítani a Fidesz szabadság- és Európa-ellenes politikáját."