korrupció;Transparency International;Elios-ügy;

2019-01-12 11:55:00

Gömöri György: Magyar rekord

A 2018-as év azzal zárult, hogy nyilvánosságra hozták a Transparency International korrupciós listáját. Ez a nemzetközi szinten működő, berlini székhelyű szervezet minden évben megvizsgálja, hol, melyik országban növekedett, vagy csökkent a korrupció. Az Európai Unió országokra lebontott eredményei – gondolom - nem lepik meg sem Hadházy Ákost, sem a Népszava rendszeres olvasóit, alulírottat mégis kicsit meglepték.

Első pillantásra azt látjuk, hogy a legkevésbé korruptak listáját hagyományos módon a skandináv országok, Dánia, Finnország és Svédország vezetik. Elég jó helyezést kapott (ma még) az Egyesült Királyság, ahol élek, s ahol ma már jelentős magyar kisebbség él és dolgozik. De ha tovább olvassuk a listát, feltűnik, hogy nem csak az „osztrák sógor” szerepel rajta viszonylag jól, hanem közép- és kelet-európai szomszédaink is elég jól állnak: Lengyelországban Kaczyńskiék a választásokat részben korrupcióellenes kampányuknak köszönhetően nyerték meg, bár népszerűségükből a legutóbbi önkormányzati választásokon sokat veszítettek. Csehországban bajok vannak, részben a miniszterelnök, Andrej Babiš tisztázatlan ügyei miatt, de még ők is 57 pontot kapnak, Szlovákia pedig „közepesen”, 50 ponttal teljesít.

Magyarország viszont- ahol állítólag „dübörög” a gazdaság - dübörög a korrupció. A Transparency International európai uniós listáján utolsó előtti helyen áll országunk, Bulgária előtt. Ez valóban történelmi teljesítmény: a jelenlegi kormánynak sikerült leküzdenie Magyarországot Románia alá (Romániában, függetlenül az elmúlt hónapok kedvezőtlen fejleményeitől, számos korrupcióellenes eljárás folyt egészen 2018 közepéig). Aki akar, dicsekedhet Puskás Öcsivel, Bartókkal és a Rubik-kockával, de korrupció szempontjából Magyarországnak a rendszerváltás óta még soha nem volt ilyen rossz híre a világban.

Ilyenkor érdemes felidézni a közelmúlt egyik legsúlyosabb magyar korrupciós ügyét, a közbeszerzési visszaélésekkel kapcsolatos Elios-ügyet, ami miatt az OLAF (az Unió korrupcióellenes szerve) 13 és fél milliárd forintot követel vissza a magyar államtól. Óriási kolonc ez az Orbán-kormány nyakában, amit nem lehet mellébeszéléssel eltüntetni. Nemrég egy londoni vitán a magyar nagykövet egyetlen mondattal reagált arra, amikor egy kérdező a magyar miniszterelnök vejének korrupciós botrányát kezdte feszegetni: „ez csak egy bizonyítatlan állítás” (just an allegation). Arra a kérdésre, hogy ezek szerint a Transparency International hazudik, a nagykövet már nem volt képes választ adni.