Egyesült Államok;Donald Trump;

2019-01-18 08:04:39

Kormányzati leállás – Trump „tiszteletből” lemondta amerikai küldöttség davosi útját

A házelnök Brüsszelbe, Afganisztánba és Egyiptomba tervezett útját is törölné.

Nem megy amerikai küldöttség a davosi világgazdasági fórumra – jelentette be csütörtök este Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője.

Az MTI összefoglalója szerint Sanders közleményéből kiderül, hogy az elnök a részleges kormányzati leállás miatt és a fizetés nélkül maradt mintegy 800 ezer kormányzati alkalmazott iránti tiszteletből mondta le a delegáció davosi útját.

Donald Trump már a múlt héten – szintén a részleges kormányzati leállás miatt – lemondta részvételét a svájci üdülővárosban évente megrendezett nemzetközi találkozón, de az Egyesült Államokat egy Steve Mnuchin pénzügyminiszter vezette küldöttség képviselte volna. Ott lett volna a konferencián Mike Pompeo külügyminiszter, Wilbur Ross kereskedelmi miniszter, és Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója is.

Az amerikai elnök 2018-ban és az azt megelőző esztendőben is jelen volt a globális elit svájci találkozóján.

Trump az amerikai házelnök külföldi útjait is törölné

Donald Trump Nancy Pelosi demokrata párti házelnök Brüsszelbe, Afganisztánba és Egyiptomba tervezett útját is törölné a részleges kormányzati leállásra hivatkozva.

Az elnök levelet írt csütörtökön a házelnöknek, melyben úgy fogalmazott:

Trump hozzátette, hogy szerinte a házelnök jobban tenné, ha most Washingtonban maradna és csatlakozna az Erős Határok Biztonságáért Mozgalomhoz. Ez a nemrégiben létrejött mozgalom a déli határon építendő fal szükségességét hangsúlyozza.

Trump közölte azt is: nem járul hozzá, hogy a házelnök és kísérete az utazáshoz katonai repülőgépet vegyen igénybe, amely a háborús övezetekben külön biztonságot nyújt.

Nancy Pelosi utazását korábban nem hozták nyilvánosságra, csak Trump leveléből derült ki, fél nappal az út megkezdése előtt.

Az elnök írása egy nappal azt követően született, hogy Nancy Pelosi – szintén levélben – javasolta a január 29-én esedékes, az Unió állapotáról szóló és a kongresszus két háza előtt elmondott évértékelő beszéd elhalasztását.

Pelosi a részleges kormányzati leállásra hivatkozott, és arra, hogy a titkosszolgálat munkatársai is kényszerszabadságon vannak, ezért a rendezvény biztonságossága nem garantált.

Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter válaszul közölte, hogy a titkosszolgálat változatlanul képes garantálni a biztonságot. Pelosi viszontválaszában kifejtette: a demokraták nem akarják, hogy a titkosszolgálat munkatársai ingyen dolgozzanak.

Az évértékelőhöz az szükséges, hogy a házelnök előzetesen meghívja az elnököt, majd a kongresszus mindkét háza határozatot hozzon az évértékelő megtartásáról. Nancy Pelosi beszámolt arról is, hogy évértékelő-ügyben nem kapott választ sem Donald Trumptól, sem a Fehér Háztól.

Donald Trump elnök még karácsony előtt megtagadta olyan költségvetés aláírását, amelyben nem szerepel a mexikói határ mentén végig megépítendő védelmi létesítmény több milliárd dolláros finanszírozása. Ezért 26 nappal ezelőtt részlegesen leállt a szövetségi kormányhivatalok működése. A kényszerszünet a 15 minisztériumból 9-et érint kisebb-nagyobb mértékben. Mintegy 800 ezer szövetségi alkalmazottat küldtek – egyelőre fizetés nélküli – szabadságra, vagy köteleznek munkára úgy, hogy nem tudni, mikor kapnak érte pénzt.

Január 22-én, kedden meg kellene kezdeni az újabb fizetések bérszámfejtését, de egyelőre erre nincs költségvetési fedezet.