műanyaghulladék;műanyagszemét;

2019-05-14 11:01:17

Nem hiszi el, mit talált a Mariana-árok mélyére merülő búvár

Műanyagszemetet talált az óceán mélyén az a búvár, aki tengeralattjárójával merülési rekordot állított fel.

A világ legmélyebb árkába, a csendes-óceáni 10 927 méteres Mariana-árokba merült Victor Vescovo texasi befektető, nyugdíjas tengerésztiszt. Expedíciója ezzel 15 méterrel haladta meg az 1960-ban felállított merülési rekordot. 

Az ember által még nem ismert területről visszatérve eddig ismeretlen fajok felfedezéséről számolt be. Elmondta, amikor négy órát töltött az árok fenekén, látott többek között hosszú lábú, hosszú csápú, rákszerű ízeltlábúakat és a tengeriuborkák közé tartozó, áttetsző testű "tengeri disznókat" (Scotoplanes) is. Viszont szögletes fém- vagy műanyag tárgyakat, egy műanyagzacskót és édességcsomagolást is felfedezett a mélyben.

- hangoztatta egy interjúban.

Az ENSZ becslései szerint a világ óceánjaiba eddig 100 millió tonnányi műanyag szemetet öntöttek, a tenger mélyén lakó óceáni emlősök beleiben is nagy mennyiségű mikroműanyagot találtak a tudósok.

Vescovo azt reméli, fel tudja hívni a figyelmet az óceánok szennyezettségére, és arra készteti a kormányokat, hogy hozzanak szigorúbb szabályokat.

Az elmúlt három hétben csapata öt merülést végzett tengeralattjárója, a különlegesen nagy víznyomásra tervezett DSV Limiting Factor fedélzetén, kőzet- és biológiai mintákat gyűjtöttek.

Ez volt a harmadik merülés a Föld legmélyebb pontja, a 11 034 méteres Challenger-mélység felé. Utoljára James Cameron kanadai filmes vállalkozott arra, 2012-ben 10 908 méteren járt.

Az első látogatást az Egyesült Államok hadiflottája tette, ők 10 912 méterig hatoltak a mélybe.