Donald Trump;impeachment;

2019-09-28 08:39:53

Trump botránya miatt lemondott a kormány Ukrajnával foglalkozó különmegbízottja

Kurt Volker neve is felmerül a Zelenszkij elleni nyomásgyakorlás kapcsán.

Lemondott pénteken Kurt Volker, az amerikai kormány Ukrajnával foglalkozó különmegbízottja, miután a tisztségviselő neve felmerült a Donald Trump amerikai elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felé intézett botrányos július 25-i telefonhívásáról kiszivárgott jelentésben - közölte a CNN amerikai hírtelevízió az ügyre rálátásra bíró saját három forrására hivatkozva. Volker lemondását tisztségéről először az Arizona egyetem diáklapja, a State Press jelentette (Volker igazgató egy agytrösztnél, amelyet a felsőoktatási intézmény támogat), majd a CNN és a New York Times című lap is.

A telefonbeszélgetés politikai botrányt robbantott ki az Egyesült Államokban, Trump ugyanis arra igyekezett rákényszeríteni hivatali partnerét, hogy segítsen terhelő bizonyítékokat felhajtani Joe Biden volt amerikai alelnökkel kapcsolatban, aki jelenleg a Demokrata Párt egyik fő elnökjelölt-aspiránsa. A "nyomatékos kéréshez" hozzátartozik, hogy néhány nappal korábban indoklás nélkül befagyasztotta az Ukrajnának szánt segélyt.

A New York Times című napilap információi szerint a kiszivárogtató a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik munkatársa. A névtelenség homályába burkolózó személy bejelentésében azt állította, hogy május közepén Kurt Volker beszélt Rudolph Giulianival, aki jelenleg Trump ügyvédje, és "kármentéssel" próbálkozott, miután a jogász felvette a kapcsolatot Ukrajnával.

A Fox televízió csütörtök este bemutatta annak az üzenetváltásnak a szövegeit, amelyek az idén júliusban születtek. Ezek alapján Volker valójában bátorította Giulianit arra, hogy vegye fel a kapcsolatot Ukrajnával. Ehhez segítséget is ígért neki: "összehozlak Andrej Jermakkal, aki Zelenszkij elnök bizalmasa" - olvasható Volker üzenetében.

A Trump-Zelenszkij beszélgetés kiszivárgott részletei nyomán Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke kedden este bejelentette: az alsóház hivatalosan elindítja az alkotmányos felelősségrevonási-eljáráshoz (impeachment) szükséges vizsgálatot Trump ellen. Volkert várhatóan október 3-án hallgatja meg a kongresszus a vizsgálattal összefüggésben. Értesülések szerint Volker mellett meghallgatnák a külügyminisztérium további négy munkatársát, köztük Marie Yovanovitch-ot, az Egyesült Államok volt kijevi nagykövetét.