Európai Parlament;Frans Timmermans;

2019-10-09 09:39:19

Timmermans: Szigorítani kell az Európai Unió klímacéljait

„Az igazságosságot kell az intézkedéseink középpontjába állítani” – mondta kedd esti európai parlamenti meghallgatásán.

Mielőbb szigorítani kell az Európai Unió klímacéljait, a korábban kitűzött 40 százalék helyett legalább 50, de inkább 55 százalékkal kellene csökkenteni 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest – hangsúlyozta kedd esti európai parlamenti (EP-) meghallgatásán Frans Timmermans.

A holland szociáldemokrata politikus ügyvezető alelnökként a zöld átmenettel kapcsolatos munka koordinátora lesz a november elején hivatalba lépő, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságban.

Az EP illetékes szakbizottságainak ülésén kijelentette: mandátuma első száz napjában javaslatot fog tenni egy jogszabályra, amely célként tűzi ki 2050-re a szén-dioxid-semlegesség elérését, irányt szabva a jövőbeli cselekvésnek, emellett hatásvizsgálatot fog végeztetni az ambiciózusabb 2030-as előirányzatokról, és ezek alapján erre vonatkozóan is benyújtják javaslataikat. Kiemelte: támogatni kellene az elektromos autók terjedését, a vasútfejlesztést, a vonatjegyek árának csökkentését, valamint a városi tömegközlekedés használatát. Ösztönözni kell egyebek mellett a termékek újrahasznosítását és az újrafelhasználását.

Hozzátette, hogy a légi és a vízi közlekedés károsanyag-kibocsátását is csökkenteni kell.

Timmermans hangsúlyozta: jelentős újraerdősítést végeznének kontinens szerte, új városi zöld területeket alakítanának ki, stratégiát fogadnának el a biológiai sokféleség megőrzése érdekében, ugyanis szerinte a klímapolitika mellett ezen a téren is élen kell járnia az EU-nak.

Mint mondta, szeretné, hogy az európai zöld megállapodást más országok is lemásolnák – erről meg kell őket győzni –, ha pedig nem működik ez a klímadiplomácia, akkor szigorúbb eszközöket kell bevetni, például különadót kivetni a laza környezetvédelmi szabályozású államokban előállított importtermékekre.

Kitért egy pénzügyi alap felállításának szükségességére, amellyel az ipari, széntermelő, nagy szén-dioxid-kibocsátású régiók gazdaságának kizöldítését támogatnák. Hozzátette: meg kell szabadítani Európát a fosszilis üzemanyagoktól, de anélkül, hogy ártanának az iparnak.

A háromórás kérdezz-felelek során legalább négy nyelven megszólaló Timmermans záró beszédét hangos taps fogadta, ami elemzők szerint azt jelzi, hogy a jóváhagyás nem fog akadályba ütközni.

Ezzel egyelőre véget értek a meghallgatások az EP-ben, már csak a magyar és a román bizottsági tag van hátra, miután Ursula von der Leyen előző héten új biztosjelöltet kért Budapesttől és Bukaresttől a jogi szakbizottság által elutasított Trócsányi László és Rovana Plumb helyett.