Líbia;fegyverszünet;

2020-10-23 19:39:13

Azonnali fegyverszünetről állapodtak meg Líbiában a szemben álló felek

Az ENSZ líbiai különleges missziója közleményében kiemelte: a lépés fontos fordulópont a béke és a stabilitás megteremtéséhez.

Azonnali és tartós fegyverszünetről állapodtak meg a líbiai szemben álló felek pénteken az ENSZ égisze alatt Genfben tartott tanácskozásukon.

A Nemzetek Palotájában rendezett találkozóról közleményt adott ki az ENSZ líbiai különleges missziója, amely szerint

Stephanie Williams, az ENSZ-főtitkár líbiai politikai ügyeiért felelős helyettes különmegbízottja azt mondta, megtiszteltetés számára, hogy tanúja lehetett ennek a történelmi pillanatnak. Arabul elmondott beszédében hangsúlyozta, gratulál a résztvevőknek az elért eredményhez.

A kőolajban gazdag Líbia 2011-ben süllyedt káoszba, miután a NATO támogatását élvező fegyveres felkelők elűzték a hatalomból és meggyilkolták Moammer Kadhafi diktátort. Az ország azóta lényegében két részre szakadt: a nyugati országrészt és benne a fővárost, Tripolit a nemzetközi közösség által elismert egységkormány irányítja. A keleti országrészt a bengázi katonai akadémián végzett Halífa Haftar tábornok ellenőrzi. Mindkét felet különböző országok támogatták eddigi harcaikban.

A felek az elmúlt hetekben Genfben ültek össze, hogy megállapodjanak a tartós fegyverszünet feltételeiről. Erről Williams úgy fogalmazott,

A különmegbízott később a sajtónak azt mondta, hogy átfogó és állandó, azonnal hatályos nemzeti megállapodás született. Ennek együtt kell járnia azzal, hogy távoznak az országból a zsoldosok, külföldi harcosok.