Nagy-Britannia;II. Erzsébet királynő;

2022-09-08 14:53:00

Orvosi felügyelet alá került II. Erzsébet brit királynő, aggódnak az egészségi állapotáért

Az uralkodói család tagjai gyors egymásutánban érkeznek balmorali kastélyba. A BBC felfüggesztette a műsorát.

Nincs túl messze a vég – nyilatkozta nyilvánvalóan baljós éllel Anna Whitelock, a University of London történelemprofesszora a Buckingham-palota csütörtöki bejelentéséről, amely szerint II. Erzsébet királynőt orvosi felügyelet alá helyezték. 

A 96 éves brit uralkodó Balmoralban, a királyi család Skóciában fekvő nyári rezidenciáján tartózkodik, ahol kedden fogadta Boris Johnson távozó, illetve Liz Truss hivatalba lépő miniszterelnököt. Állítólag jól érzi magát, aggodalomra ad okot azonban, hogy a királyi család tagjai gyors egymásutánban sietnek hozzá. Befutott mind a négy gyermeke, Károly walesi herceg, Anna királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf, illetve az ő felesége, Zsófia grófné kelt útra, de rohant az unokája, Vilmos cambridge-i herceg és Katalin hercegné is, illetve a királyi család fekete báránya, Harry sussexi herceg és a felesége, Meghan hercegné is. A The Guardian később a PA hírügynökség forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy Meghan nem utazik Balmoralba Harryvel, aki egyedül teszi meg az utat.

A Brit Királyi Légierő egyik repülőgépe, a KRF23R lajstromjelű Dassault Falcon helyi idő szerint délután 2 óra 39 perckor szállt fel a nyugat-londoni Northolt légitámaszpontról a skóciai Aberdeen felé. Hogy ki utazott rajta, eleinte nem volt világos, de 3 óra 50 perckor landolt, és – hívja fel a figyelmet a Sky News – a legtöbb, vagyis több 200 ezer felhasználó által élőben követett légi jármű volt a FlightRadar24 portálon. A szivárgó hírek szerint Vilmos, Eduárd, Zsófia ült rajta, a sussexi hercegi párt nem lehetett látni a társaságukban.Egy órával később helyi idő szerint délután 5 óra körül érkeztek meg autóval Aberdeenből a balmorali kastélyhoz. 

A brit közszolgálati csatorna, a BBC One nem sokkal a II. Erzsébet egészségi állapotáról szóló bejelentés után felfüggesztette a műsorát. Jelenleg a BBC News Special fut, amelyet a menetrend szerint este 6 órakor a BBC News követ. Huw Edwards műsorvezető sötét öltönyt, fehér inget és fekete nyakkendőt visel, összhangban a BBC dress code-jával, amelyet arra az alkalomra írnak elő, amikor bejelentik a királyi család valamelyik tagjának halálát. Nicholas Witchell, a BBC királyi tudósítója szerint a Buckingham-palota a nem készül további bejelentésre az ügyben.

A mostani bejelentésre azt követően került sor, hogy a 96 éves uralkodó szerdán nem vett részt a privy council, vagyis tanácsadó testületének az online ülésén, mivel az orvosai azt javasolták neki, hogy inkább  pihenjen. Nicholas Witchell szerint annak a jelét nem lehet látni, hogy II. Erzsébet egészségében éles változás következett volna be, lehetett látni, amint a kastélykertben kutyát sétáltat, fogadja a családtagjait és azt is, hogy papírmunkába mélyed. 

II. Erzsébet egészségével kapcsolatban a közelmúltban több találgatás is megjelent, úgy tudni, a mozgásával vannak problémák, Nicholas Witchell pedig emlékeztetett, hogy felröppentek pletykák rákról is. Ő az eddigi leghosszabb életű és a leghosszabb időn át trónon lévő brit uralkodó, illetve a leghosszabb idő óta hivatalban lévő államfő és XIV. Lajos francia király (1643-1715) után a második leghosszabb időn át trónon lévő uralkodó a világon.

Liz Truss – akit II. Erzsébet a hagyományoktól eltérően fogadott Balmoralban a hivatalos uralkodói rezidencia, a Buckhingham-palota helyett –, azt nyilatkozta,  „az egész országot mélyen megérintik” a hírek. Gondolataim - és az emberek gondolatai az egész Egyesült Királyságban - most őfelségével, a királynővel és családjával vannak - tette hozzá. A Downing Street 10. közlése szerint a leendő miniszterelnök sem csütörtökön, sem pénteken nem utazik el Balmoralba.

Sir Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezetője úgy fogalmazott, hogy másokhoz hasonlóan őt is mélységesen aggasztják a II. Erzsébet állapotával kapcsolatos hírek. Lélekben a királynővel és családjával van, és mint mindenki az Egyesült Királyságban, bízik gyógyulásában.

Ed Davey, a harmadik legnagyobb országos parlamenti párt, a Liberális Demokraták vezetője azt írta, hogy az egész nemzet lélekben a királynővel és családdal van, mindnyájan reménykednek gyógyulásában és imádkoznak érte.

Szintén mély aggodalmának adott David Cameron volt konzervatív és Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök is, akik szintén azt közölték, hogy lélekben a királynővel és családjával vannak, és imádkoznak értük.

Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatták II. Erzsébet egészségi állapotáról. Lélekben ők is a brit királynővel és a családjával vannak – jelentette be John Kirby fehér házi szóvivő.

Vincent Nichols bíboros, Westminster érseke, az angliai és walesi katolikus egyház vezetője szintén aggodalmát fejezte ki a királynő állapotáról szóló hírek miatt. Mint mondta, imádkozik érte, hozzátéve, „az Úr áldásai erősítsék és vigasztalják őt és családját”. Hasonlóan fogalmazott Ephraim Mirvis, az Egyesült Királyság főrabbija is, aki úgy fogalmazott, „tudom, hogy a zsidó közösségek szerte a Nemzetközösségben csatlakoznak hozzám a teljes és gyors felépülésére vonatkozó kívánságok közepette”. A Brit Muszlim Tanács „gyors és tartós felépülést” kívánt a királynőnek.

A II. Erzsébet egészségi állapotáért aggódó kommentárokkal párhuzamosan egyre több ember jelenik meg a balmorali kastélynál, amelynek a bejárata előtt a rendőrség elkezdett kordonokat felállítani. A BBC szerint körülbelül húszan gyűltek eddig össze, és egyre többen, már több mint 100-an vannak a Buckingham-palotánál is a királynő egészségi állapotáról szóló hírek hallatán. Délután 5 óra körül megjelent az első virágcsokor, egy nő helyezte el az uralkodói rezidencia kapuja előtt.

II. Erzsébet orvosa egyébként Sir Huw Thomas, az Imperial College London professzora, aki 2014 óta tölti be a tisztséget. Tavaly ütötték lovaggá a szolgálataiért, és bár gasztroenterológus, részt vett a szülés levezetésében, amikor világra jött Sarolta és Lajos, a királynő két dédunokája, Katalin három gyermeke közül kettő.