Olaszország;Giorgio Napolitano;

Meghalt Giorgio Napolitano volt olasz államfő

Kilencvennyolc éves volt. 

Kilencvennyolc éves korában elhunyt Giorgio Napolitano volt olasz elnök – írja a Reuters.

Giorgio Napolitano 1925. június 29-én született Nápolyban. Tizenhét évesen, 1942-ben beiratkozott a városi egyetemre, ahol jogot hallgatott és tagja lett a nevében fasiszta szervezetnek, a GUF, amelyben későbbi állítása szerint antifasiszta értelmiségiek bontogatták a szárnyaikat. A II. világháború utolsó két évében partizán lett, aztán belépett a kommunista pártba, a PCI-be. 1953 és 1996 között tízszer választották meg parlamenti képviselőnek, 2006-ban pedig államfő lett, hogy aztán az olasz történelemben először 2013-ban ebben a tisztségében is újraválasszák. Életkora miatt 2015-ben lemondott.

Az olasz elnök szerepe leginkább protokolláris, 2011-ben azonban Giorgio Napolitano vezette át az országot az adósságválságon. Noha kommunista politikus volt, gyakran szembement pártja véleményével. Volt, hogy nem tette meg, és később megbánta, 1956-ban legalábbis a PCI vezetésével együtt nyíltan a Szovjetuniót támogatta a PCI által ellenforradalmárnak bélyegzett magyar szabadságharcosokkal szemben. Emiatt bevallottan egyre kellemetlenebbül érezte magát, egyik könyvében a kínszenvedés szóval írva le, milyen érzés volt emlékeznie az akkori álláspontjára.

Giorgio Napolitanót hetek óta válságos állapotban kezelték egy római kórházban. Halálának  okát nem közölték. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hivatala mellett több politikus, valamint Ferenc pápa is részvétét fejezte ki. – Hálásan emlékszem vissza a vele való személyes találkozásokra. Nagyra értékeltem emberségét és előrelátását, amellyel fontos döntéseket hozott józanul, különösen az ország élete szempontjából kényes időszakokban - írta a katolikus egyházfő a Giorgio Napolitano feleségének, Clio Bittoninak küldött részvéttáviratában.