főigazgató;Petőfi Irodalmi Múzeum;Demeter Szilárd;

Kiírták a pályázatot Demeter Szilárd helyére, a PIM főigazgatói posztjára

 Az új főigazgatónak 2024. február 1-én már munkába is kell állnia. 

Szerdán a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján megjelent a pályázati felhívás az intézmény főigazgatói tisztségének betöltésére – hívja fel a figyelmet a Magyar Narancs.

E szerint a PIM új főigazgatójának 2024. februárt 1-én már munkába is kell állnia. Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter még október 9-én írta alá a felhívást, amely szerint mesterfokozatú végzettséggel és szakirányú képzettséggel, illetve jogász vagy közgazdász szakképzettséggel rendelkező személyek jelentkezését várják. Előnyt jelent, ha valaki rendelkezik nemzetközi kapcsolatokkal és már szerzett tapasztalatot, hogyan ismertesse meg a magyar irodalmat, de a hasonló szakmai profilú muzeális intézmények élén. Ezen túl az ideális jelentkező jó kapcsolatteremtő, érdekegyeztető és kommunikációs készségek birtokában van, és kiismeri magát a magyar és egyetemes eszmetörténetben is.

A HVG egy egy évvel ezelőtti cikkben már találgatta, hogy a magát „megveszekedett orbánistaként” aposztrofáló Demeter Szilárd körül kezd fogyni a levegő, az ötödik Orbán-kormány megalakulása után elvesztette a miniszteri biztosi posztjait, forrásai és lobbiereje nagy részét is. Ennek az oka az lehetett, hogy a kultúrharc nem jött össze neki, bár 17 milliárd forintból akarta „irodalmi erőközponttá” alakítani a PIM-et, amellett pedig, hogy 2019-ben kinevezték az Országos Széchenyi Könyvtárért felelős miniszteri biztosnak, 2020-ban az ő feladata lett a „magyar könnyűzene társadalmasítása” is. Utóbbira egy 23 milliárdos programot képzelt el. Nemrég egy podcastben lamentált is egy kicsit azon, hogy eddig nem sikerült meghonosítania a köztudatban a különbségtételt „kultúrafogyasztó” és a „kultúrahordozó” között, pedig feladatul jelölte ki, hogy a magyarokat „visszahozzák” a „kultúrahordozó” szerepbe.

Emlékezetes húzása volt három éve évvel ezelőtt egy végül törölt antiszemita hangvételű írás a többi között olyan kiszólásokkal, hogy „Európa Soros György gázkamrája”.