korrupció;Egyesült Államok;Albánia;vádemelés;vej;Sali Berisha;

Korrupcióval vádolják a volt albán kormányfőt és a vejét

A vádhatóság szerint a jelenlegi ellenzéki vezető 2009 előtt egy futballstadion és a hozzátartozó sportlétesítmények privatizációját egyengette úgy, hogy azzal lányának férje járjon jól.

Vádat emelt az albán ügyészség Sali Berisha volt miniszterelnök és veje ellen korrupció gyanújával, egy sportklub területét érintő földügylet miatt – adta hírül a Reuters vasárnap a korrupciós ügyekre és a szervezett bűnözésre szakosodott ügyészség, a SPAK közlése nyomán. A vádirat szerint Berisha 2005 és 2009 között arra használta befolyását, hogy miniszterelnökként „nyomást gyakoroljon a privatizációs eljárások lezárására mások, köztük lánya férje javára”.

A volt miniszterelnök vejét szombaton késő este letartóztatták. Berisának pedig, akinek parlamenti képviselőként mentelmi joga van, megtiltották, hogy elhagyja az országot.

A büntetőeljárás még 2020-ban kezdődött, amikor Taulant Balla jelenlegi belügyminiszter azzal vádolta meg Berishát, hogy részt vett az FC Partizanihoz tartozó pályák és más sportlétesítmények privatizációjában, amelyekre később többszintes épületeket emeltek.

A volt miniszterelnök alaptalannak nevezte a vádakat, az egész eljárást Edi Rama jelenlegi kormányfő „közvetlen politikai támadásának” tartja. Szerinte Rama küldte rá, ahogy nevezte, „zsoldos ügyészeit”. A Reuters viszont felidézte, hogy az Egyesült Államok már két éve megtagadta a beutazást Berishától és családjától. Arra hivatkoztak, hogy miniszterelnökként korrupt cselekményekben vett részt, visszaélt a közpénzekkel, gazdasági folyamatokba avatkozott be, hatalmát saját és családtagjai, politikai szövetségesei javára fordította.