főpolgármester-jelölt;Szabó Bálint;gazdatüntetés;

Elindul a budapesti főpolgármester-választáson Szabó Bálint

Szerinte Karácsony Gergely nem élt, hanem visszaélt az óriási lehetőséggel.

Elindul Budapest főpolgármesteri pozíciójáért Szabó Bálint volt szegedi önkormányzati képviselő, egyben a magyar közélet egyik legkevésbé komolyan vehető figurája. Ambícióiról a politikus egy Facebook-videójában számolt be politikus. Ezt a Blikk vette észre.

„Nagyon sokat gondolkoztam bent a börtönben abban a kettőszázhuszonkét napban” - kezdte élő bejelentkezését Szabó Bálint, majd el is árulta, mire jutott:

„Budapest főpolgármester-jelöltjeként, független-civil jelöltként folytatom közéleti tevékenységemet, és így kívánok eleget tenni annak a felszólításnak, hogy előre menjünk, ne hátra.”

Szabó Bálint elgondolása szerint ma a miniszterelnökivel szemben egy komolyan vehető közpozíció van, Budapest főpolgármesteréé, azonban a jelenlegi városvezetés „nem élt, hanem visszaélt ezzel az óriási lehetőséggel”. Ezért az a következtetése, hogy a radikális ellenzékieknek nem olyan vezetőre van szükségük, aki ha kimennek az utcára, akkor hazaküldi őket, hanem aki „visszafoglalja velük Budától Pesten át, ha kell, Veszprémet és Zalaegerszeget is”.

Szabó Bálint kanyargós politikai karrierje a logika keretei között egyre nehezebben értelmezhető. Botka László szegedi polgármester bő egy hónapja jelentette be, hogy méltatlansági eljárásban tartott zárt ülésen, egyhangú döntéssel a szegedi közgyűlés megszüntette a képviselői megbízatását. Ennek oka az volt, hogy bár törvényi kötelezettsége lett volna jelentenie a vele szemben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetést, ezt nem tette meg.

Szabó Bálintot a Pesti Központi Kerületi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntette miatt sújtotta jogerősen másfél év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetéssel. Az ítélet szerint 2022. szeptember 21-én a képviselő a közlekedési szabályokat megszegve csatlakozott egy védett személyt – Orbán Viktor miniszterelnököt – szállító konvojhoz, majd erőszakkal, fenyegetéssel akadályozta a rendőrök munkáját. Ezt követően egy demonstráción a rendőrségi intézkedést feltartva másokban riadalmat, megbotránkozást keltett.

A politikus neve számos egyéb akciójáról is ismert, 2022. augusztus 20-án gazdák nélküli gazdatüntetést szervezett Budapestre. Karrierjét fideszesként kezdte Vas megyében, majd felbukkant a szocialista Tóth Csaba mellett az MSZP tagbeléptetési botrányánál. Később DK-s lett, majd azt állította, hogy hogy Szili Katalin, Szekeres Imre és Baja Ferenc szivárogtatta ki Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét. Az is előfordult, hogy Szeged egyik forgalmas útkereszteződését bénította meg.

Legutóbb Veszprémben tűnt fel, Orbán Viktor október 23-i beszéde alatt demonstrált.