államadósság;Egyesült Államok;Moody's;

Negatívra rontotta az Egyesült Államok adósbesorolását a Moody's

Mindez egy esetleges leminősítést vetít előre. 

A költségvetési egyenlegre tekintettel stabilról negatívra rontotta az Egyesült Államok államadós-osztályzatának kilátását - írja a Reuters. 

Az indoklás szerint a kongresszus „folytonos politikai polarizációja” felveti annak kockázatát, hogy a törvényhozás politikusai  nem tudnak konszenzusra jutni a költségvetés tekintetében, amellyel megállítható lenne az adósságszint csökkenése. Éppen ezért azzal számolnak, hogy amennyiben nem lesznek jelentős szakpolitikai változtatások, akkor a hiány rövid távon hat, 2033-ra pedig nyolc százalékra emelkedhet. Ettől függetlenül a dollár globális tartalékvalutaként betöltött domináns szerepe révén az Egyesült Államok adósságtűrő képessége jelentősen meghaladja más szuverén adósokét.

A lépéssel kapcsolatban a Magyar Távirati Iroda (MTI) londoni beszámolója megjegyzi, hogy a hitelminősítő várakozása szerint az államháztartási bevételekhez, illetve a hazai össztermékhez (GDP) mért szövetségi szintű kamatfizetési kötelezettségek 2033-ra elérik a 26, illetve a 4,5 százalékot a tavalyi 9,7, illetve 1,9 százalék után.

A Moody's közölte: azzal számol, hogy jelentős szakpolitikai változtatások nélkül a GDP-arányos szövetségi államháztartási hiány rövid távon 6 százalékra, 2033-ig 8 százalék környékére emelkedik, mindenekelőtt éppen a magasabb kamatfizetési kötelezettségek miatt.

A cég felidézi, hogy az amerikai államháztartási hiány a 2015-2019 közötti időszakban évente átlagosan 3,5 százalék körüli szinteken mozgott. Az emelkedő deficitek a szövetségi szintű államadósság-rátát várhatóan a GDP-érték hozzávetőleg 120 százalékára duzzasztják 2033-ig a tavalyi 96 százalékról, és e növekvő államadósság-állomány még tovább emeli a kamatköltségeket - áll a Moody's pénteki londoni elemzésében.

A hitelminősítő hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy a dollár globális tartalékvalutaként betöltött domináns szerepe révén az Egyesült Államok adósságtűrő képessége jelentősen meghaladja más szuverén adósokét.

Jóllehet egyes mérőszámok alapján az amerikai dollár súlya a világkereskedelemben és a pénzügyi tranzakciókban csökkent, dominanciája ugyanakkor változatlanul rendkívüli mértékű - áll az MTI beszámolójában.