Fidesz;ellenzék;pártpreferenciák;Idea Intézet;

IDEA Intézet: mélypontra kerülhetett a Fidesz támogatottsága, de az ellenzék sem örülhet

A második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12 százaléka szavazna, és mindössze két másik ellenzéki párt lépné át az öt százalékos küszöböt. A Fidesz−KDNP 26 százalékon áll.

Kevés érdemi változás történt a pártpreferenciákban alakulásában – derül ki az IDEA Intézet új, október 31. és november 16. között készített reprezentatív közvéleménykutatásából.

A mérések szerint a 18 éven felüli, szavazati joggal rendelkező állampolgárok

26 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz−KDNP-re.

Könnyen elképzelhető, hogy az utóbbi időszakot tekintve a kormányzópárt támogatottsága most van a mélypontján, az IDEA Intézet 2018. november óta zajló mérései tükrében ugyanis még sohasem volt 26 százalékos a Fidesz eredménye. A biztos szavazó pártot választóknál még ekkora elmozdulás sem rögzíthető, 2023. szeptember óta változatlan a Fidesz választottsága, 45 százalék.

Az ellenzéki oldalon sem történtek érdemi mozgások, vagyis ha 2023 novemberében parlamenti választásokat tartanának Magyarországon, a Fidesz−KDNP győzelmét továbbra sem veszélyeztetnék.

Az IDEA felmérése szerint

  • a második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártot választók 20 százaléka szavazna,

  • a teljes népességben mindössze két másik párt lépné át az öt százalékos parlamenti belépési küszöböt, a Mi Hazánk (6 százalék) és a Momentum Mozgalom (5 százalék),

  • de a biztos szavazó pártot választók körében a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak is megvan az öt százalékos támogatottsága.

Az IDEA Intézet 2023. októberében mérte először külön is Nép Pártján Mozgalom támogatottságát. A novemberi mérés alapján a Jakab Péter vezette párt a teljes népességben és a biztos szavazó pártot választók körében is megelőzi a Jobbik – Konzervatívokat, Jakab korábbi pártját. A Mi Hazánk, amely szintén a Jobbikból szakadt ki, az őszi időszakban nem tudta érdemben növelni a támogatottságát.