Bill Clinton;Donald Trump;András herceg;Jeffrey Epstein;

Bill Clinton, Donald Trump és András herceg neve is felbukkan az Epstein-ügy nyilvánosságra hozott dokumentumaiban

Ez még csak a kezdet, a későbbiekben jóval több ismert személy neve is megjelenhet az ügyben.

Egy december 18-i bírósági végzésnek megfelelően nyilvánosságra hoztak Jeffrey Epstein amerikai üzletember és elítélt szexuális bűnelkövető peréből származó több száz oldalnyi dokumentumot. A CNN beszámolója szerint a dokumentumhalmaznak egyelőre még csak az első része jutott el a nyilvánosságig, de már most olyan nevek bukkantak fel bennük, mint Bill Clinton és Donald Trump volt amerikai elnökök, valamint András yorki herceg.

A cikk szerint a következő hetekben további dokumentumok bemutatása is várható, ezek összesen közel 200 nevet fognak érinteni, köztük Epstein néhány vádlóját, prominens üzletembereket, politikusokat és egyéb ismert személyiségeket. Az iratok alapvetően annak a polgári peres eljárásnak a részei, amely szerint Jeffrey Epstein egykori szeretője, Ghislaine Maxwell elősegítette Virginia Giuffre szexuális kizsákmányolását. A CNN megjegyzi, hogy az első dokumentumcsomag nagy leleplezéseket alapvetően nem tartalmaz, viszont ez az első alkalom, hogy bírósági dokumentumokon keresztül lehet betekintést nyerni az ügy részleteibe.

Az iratok részleteket tartalmaznak például András herceg ügyeiből, akit korábban Virginia Giuffre azzal vádolt meg, hogy 17 éves korában három alkalommal is megerőszakolta (2022 februárjában peren kívül egyeztek meg több mint 12 millió font, azaz nagyjából 5 milliárd forintnak megfelelő összeg ellenében, bár András végig tagadta a vádakat). A yorki hercegről egyebek közt azt írták, hogy Johanna Sjoberg állítása szerint András herceg egy fotózás közben megfogta a mellét. A nő korábban Jeffrey Epsteinnek dolgozott, és azt mondta, hogy a férfi nyomást gyakorolt rá annak érdekében, hogy időnként túllépje a kényelmi szintjét a szexuális masszázsokra vonatkozó szolgáltatásai során.

Johanna Sjoberg a 2016-os beadványában arról is beszélt, hogy Epstein Bill Clintont emlegette neki, mondván, hogy a volt amerikai elnök „fiatalon szereti” a lányokat. Az nem derült ki, hogy Clinton baráti viszonyban volt-e Epsteinnel, a vallomás szerint „ügyük” volt egymással, de a volt elnök szóvivője 2019-ben úgy nyilatkozott, hogy bár Clinton valóban utazott Epstein magánrepülőjén, a bűneiről semmit nem tudott. A szóvivő ezt most megerősítette a CNN-nek azzal, „közel 20 év telt el azóta, hogy Clinton elnök utoljára kapcsolatba lépett Epsteinnel”. A volt elnököt egyébként nem vádolták meg semmilyen, az üzletemberhez köthető bűncselekménnyel vagy jogsértéssel.

Ugyancsak Johanna Sjoberg elmondásaiban kerül elő Donald Trump neve, eszerint amikor Jeffrey Epsteinnel volt az egyik gépén, a pilóták közölték velük, hogy le kell szállniuk Atlantic Cityben. Ekkor Epstein állítólag azt javasolta, hogy vegyék fel a kapcsolatot Donald Trumppal, s azt tervezte, hogy ellátogat az egyik kaszinójába. A dokumentum Trumppal szemben sem fogalmaz meg bűncselekményre vonatkozó vádakat.

Virginia Giuffre a beadványban azt állította, Ghislaine Maxwell olyan módon irányította őt, hogy szexuális kapcsolatba kerüljön mások mellett Bill Richardson volt új-mexikói kormányzóval, András herceggel, Marvin Minsky tech-guruval, Jean-Luc Brunel francia modellügynökkel és Glenn Dubin amerikai befektetővel is. Utóbbi felháborodásának adott hangot a megfogalmazottak miatt és kategorikusan elutasította azokat. A dokumentumból az ugyanakkor nem derült ki egyértelműen, hogy Giuffre tényleg szexuális kapcsolatba került-e a megnevezett személyek bármelyikével.

Jeffrey Epstein ellen 2019-ben emeltek vádat egy szexkereskedelmet folytató csoport működtetése miatt, amelyben állítólag több tucat kiskorú lányt bántalmaztak szexuálisan. A férfi tárgyalására várva öngyilkos lett a börtönben, korábbi szeretőjét, Ghislaine Maxwellt azonban 2021-ben elítélték a gyermekkereskedelemben és más bűncselekményekben játszott szerepe miatt. 2022 júniusában jogerősen 20 év börtönt kapott. A nő azóta is ártatlannak vallja magát.