Országgyűlés;Svédország;rendkívüli ülés;Kövér László;NATO-csatlakozás;

Svéd NATO-csatlakozás: Kövér László összehívta a rendkívüli parlamenti ülést

Az nem valószínű, hogy a Fidesz-KDNP képviselői elmennek rá.

Ellenzéki kezdeményezésre összehívta hétfőre az Országgyűlés rendkívüli ülését Kövér László házelnök. A parlamenti honlapon megjelent napirendi javaslat szerint a tanácskozás 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Az ülést – emlékeztet az MTI – az MSZP kezdeményezte, összehívását támogatta a DK, a Momentum, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP képviselőcsoportja, valamint egy független képviselő. A svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényjavaslat zárószavazása mellett két ellenzéki kezdeményezésű előterjesztés napirendre vételét kérték. A két előterjesztés egyike az eutanáziáról, a másik akkugyárakkal kapcsolatos kérdésekről szól.

A Svédország NATO-csatlakozásáról szóló előterjesztést tavaly március 1-jén már megtárgyalta az Országgyűlés, csak a végszavazás van hátra.

A Fidesz előre jelezte, hogy a képviselői nem fognak részt venni a rendkívüli parlamenti ülése, így a svéd NATO-csatlakozást aligha lehet majd ratifikálni. Az eddig ismert menetrend ilyen esetekben az volt, hogy a kormánypárti képviselők távol maradtak, ami miatt az ülés – a napirend előtti felszólalások után – rögtön véget is ért, hiszen nem volt meg a többség a határozatképességhez és a napirend elfogadásához.

Az Orbán-kormány egyébként mindeközben Sopronban, a sopronbánfalvai karmelita kolostorban tart háromnapos kihelyezett ülést.

Az Egyesült Államok korábban világosan jelezte, elvárja a NATO-szövetséges Magyarországtól, hogy Orbán Viktor ígéretének mielőbb ratifikálja Svédország csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez. Azután, hogy a török parlament január 23-án jóváhagyta, Magyarország utolsónak maradt a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásával.