ENSZ;Gáza;Gázai övezet;alultápláltság;UNRWA;

Minden harmadik két év alatti gyermek súlyosan alultáplált Gáza északi részén

„Éhínség fenyeget. Nincs vesztegetni való idő” – hangsúlyozta az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezete.

Jelenleg minden harmadik két év alatti gyermek súlyosan alultáplált Gáza északi részén – erre figyelmeztetett szombaton az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezete (UNRWA) a korábban Twitter néven ismert X-en.

„A gyermekek alultápláltsága gyorsan terjed, és soha nem látott szintet ér el Gázában. Éhínség fenyeget. Nincs vesztegetni való idő” – tette hozzá a szervezet.

Az AFP szerint a Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium az elmúlt hetekben legalább 27, alultápláltság és kiszáradás következtében bekövetkezett halálesetet regisztrált, többségükben gyermekek vesztették életüket.

Az ENSZ nemrég arra figyelmeztetett, hogy a palesztin területen közel 600 ezer embert, a lakosság negyedét fenyegeti éhínség, s különösen fogytán az idő a terület északi részén élő mintegy 300 ezer ember számára, akiknek alig van élelmük vagy tiszta vizük, és akikhez az ENSZ ügynökségei már hónapok óta alig férnek hozzá. Eközben megérkezett Ciprusról a Gázai övezet partjaihoz az Open Arms spanyol segélyszervezet hajója egy 200 tonnás élelmiszer-szállítmánnyal, amelynek kirakodásához móló épült, vagyis egy első lépésről, egy „tengeri segélyfolyosó megnyitásáról” van szó. Magas rangú ENSZ-tisztviselők már korábban üdvözölték a kezdeményezést, de megjegyezték, hogy „a segélyek nagyarányú eljuttatásában mással nem helyettesíthetők az Izraelből Gázába vezető szárazföldi utak és belépési pontok”.