Szlovákia;elnökválasztás;Peter Pellegrini;Ivan Korcok;

Úgy tűnik, Ivan Korcok végül legyőzte a Robert Fico által támogatott Peter Pellegrinit a szlovák elnökválasztás első fordulójában

Már biztos, hogy ők ketten kerülnek az április 6-án esedékes második fordulóba.

A szombaton tartott szlovákiai államfőválasztás szavazatainak 90,77 százalékos feldolgozottsága mellett Ivan Korcok korábbi külügyminiszter 40,3 százalékon áll, így átvette a vezetést Peter Pellegrinitől, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnökétől, aki szorosan a második a feldolgozott voksok 38,4 százalékával – írja az MTI.

Bár a szoros eredmények miatt a sorrend elvben még igen, az arányok érdemben nem változhatnak, így már biztos, hogy az államfőválasztás április 6-án esedékes második fordulójába ők ketten kerülnek. A vonatkozó szabályozás szerint

az államfőválasztás második fordulójában a győzelemhez már nem kell megszerezni az összes szavazásra jogosult választópolgár szavazatának legalább felét, hanem elégséges a szavazáson résztvevők többségének voksa.

Az államfőválasztáson kilenc jelöltre lehetett szavazni. A szavazatok 85,61 százalékos feldolgozottsága mellett a választáson induló többi hét jelölt közül még négyen szereztek 1 százalékot meghaladó szavazatot:

  • a harmadik helyen Stefan Harabín, a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke végzett a feldolgozott voksok 12 százalékával,

  • a negyedik a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje, Forró Krisztián a voksok 3,3 százalékával,

  • az ötödik Igor Matovic korábbi miniszterelnök a voksok 2,2 százalékával,

  • a hatodik pedig Ján Kubis korábbi külügyminiszter, aki a voksok 1,9 százalékát szerezte meg.

A részvételi arány egyelőre 50 százalékosnak mutatkozik. Ez nem számít különösebb meglepetésnek, tekintve, hogy az utóbbi néhány államfőválasztás alkalmával is 40 és 50 százalék között alakult.

„Úgy néz ki, megnyertem az első fordulót” – állapította meg a Paraméter cikke szerint Ivan Korcok a választási éjszakán. Arról is beszélt, szilárdan áll a földön, és tudja, hogy a második fordulóban még többet kell tenniük, valamint széles politikai spektrumon kell megszólítaniuk a választókat. Emlékeztetett arra is, hogy többet szeretne beszélni a kormánykoalíció szimpatizánsaihoz.

„Meg akarom szólítani azt a több tízezer kormánypárti választót, akik nem értenek egyet azzal, merre viszi az országot a szlovák kormány”

– jelentette ki Korcok, hozzátéve, azokra gondol, akik nem értenek egyet a közszolgálati média átalakításával, a kormány külpolitikájával. Szavai szerint a második fordulóban szeretné elnyerni a Slovensko mozgalom választóinak, valamint Forró Krisztián támogatóinak a bizalmát is.

Peter Pellegrini gratulált Ivan Korcoknak a győzelemhez, egyúttal kijelentette, az eredmények azt mutatják, hogy szoros lesz a második forduló is.

„Mindössze néhány százalék választ el bennünket. Úgy vélem, mindegy, hogy ilyen vagy amolyan felállás alakult volna ki”

– szögezte le. Mint mondta, hatalmas sikernek tartja a továbbjutást a második fordulóba. Szerinte az eredmények azt mutatják, hogy az emberek nem akarnak „liberális, jobboldali, progresszív” államfőt. „Biztos vagyok benne, hogy ha a második körben mindenki, aki szuverén és büszke Szlovákiát szeretne, egyesíti erejét, akkor győzhetünk” – , közölte, hozzátéve, szeretne találkozni a választáson alulmaradt jelöltekkel, illetve mozgósítani akarja a szavazókat, hogy a részvételi arány ne legyen alacsonyabb, mint az első körben.

A választás hivatalos végeredményeinek nyilvánosságra hozatala vasárnap délután várható.

Mint megírtuk, az elnökválasztás első fordulójára a felmérések is szoros küzdelmet ígértek. A kampánycsend előtti utolsó, az Ipsos által végzett közvélemény-kutatás még azt jelezte előre, hogy ezt Peter Pellegrini nyeri majd meg a szavazatok 37,5 százalékával, míg Ivan Korčok a második helyen végez 36,3 százalékkal.