Nagy emelkedéssel nyitottak az európai tőzsdék

tőzsde, Egyesült Államok, koronavírus, bróker
New York, 2020. március 20. Brókerek dolgoznak a New York-i értéktőzsdén 2020. március 20-án. Átmenetileg bezárja a parkettet a New York-i tőzsde és teljes mértékben elektronikus kereskedésre áll át, miután két embernél, akik be akartak lépni a tőzsde épületébe kimutatták a koronavírus-fertőzést. MTI/EPA/Justin Lane
Vágólapra másolva!
Az ázsiai tőzsdék már indexemelkedéssel indították el a keddi globális tőzsdenapot, ezért a főbb európai értékpapírpiacokon is erre lehet számítani. Az olaj ára kedden emelkedésnek indult, a dollár viszont gyengült. Nagy indexemelkedéssel indult kedden a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon.
Vágólapra másolva!

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,94 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 2,10 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 4,83 százalékkal kezdett magasabban. Londonban 4,11 százalék erősödéssel kezdte a keddi kereskedést az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 5,53 százalékkal emelkedett. Madridban 3,38 százalék, Milánóban 4,93 százalék indexemelkedéssel nyitott a tőzsde. Az olajár emelkedett, a Brent 2,85 százalékkal hordónként 27,80 dollárra, a WTI 4,07 százalékkal 24,31 dollárra.

A Fed hétfőn este bejelentett gazdaságösztönző monetáris intézkedési csomagja, nyílt végű eszközvásárlási programja az amerikai tőzsdezárást még nem tudta pozitívba fordítani, de

az ázsiai tőzsdék már indexemelkedéssel indították el a keddi globális tőzsdenapot.

Az európai kereskedés kezdete előtt mintegy két órával Tokióban hét százalék felett állt a tőzsdeindex, Sanghajban másfél-két százalékos nyereséget mutattak a tőzsdemutatók, a hongkongi index négy százalék feletti nyereségben járt, a tajvani tőzsdemutató négy és fél százaléknál, a szöuli pedig nyolc százalék felett.

Brókerek dolgoznak a New York-i értéktőzsdén március 20-án Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

Az olaj ára kedden emelkedésnek indult.

Az olaj árát a kétezer milliárd dolláros amerikai gazdaságélénkítő program terve emelte meg,

ami a törvényhozásban elakadt ugyan, de a támogatási csomagtól a piacok a koronavírus-járvány következményeinek az enyhítését, és azt várják, hogy nem csökken tovább az olajkereslet.

Az olajár emelkedéséhez a dollár gyengülése is hozzájárult, csakúgy, mint az arany árának emelkedéséhez. Az eurót 0,52 százalékkal jegyzik erősebben, 1,0777 dolláron, az arany spot ára 0,63 százalékkal, unciánként 1562,91 dollárra emelkedett.

A dollárt a Fed hétfőn este bejelentett rendkívüli monetáris intézkedései gyengítették. A hat vezető devizában kalkulált dollárindex kedden reggel ezért már 0,5 százalékos veszteséget mutatott, a dollárban denominált aranyár pedig emelkedett. Az arany ára már hétfőn este is emelkedett négy százalékkal.